On May 6th 2018 during an episode of Saturday Night Live, Childish Gambino’s new music video went into premiere. It only took a few hours (...) Read more on page 16!
Extra! Extra! Read all about it!

De tentoonstelling Apa kabar? (What’s new?) verkent de relatie en spanningen tussen een mainstream cultuur en lokale remixen. Tijdens het project transformeert MAMA’s showroom tot een laagdrempelige onderzoeksruimte waar je voor jezelf kan nagaan in hoeverre culturele uitwisseling en het remixen van mainstream cultuur problematisch of juist bevrijdend werkt.

Voor de meest projecten schrijven en printen we – net als vele andere kunstinstellingen – keurige handouts die dienen als een bijkomende bron van informatie. Deze handouts bevatten vaak achtergrondteksten over de artiesten en het werk dat we van hen tonen. Binnen het kader van Apa kabar? (What’s new?) was het niet meer dan logisch dat programmamaker Maria Lamslag aan Oana Clitan vroeg om wat leven in de brouwerij. Het resultaat is een remix van de traditionele handout; een klassieke krant gemixt met nieuwe mediavormen.

De Indonesische uitdrukking ‘apa kabar?’ betekent letterlijk ‘wat is het nieuws?’ maar wordt doorgaans gebruikt om te vragen ‘Hoe gaat het?’. In Indonesië levert deze uitdrukking zelden spraakverwarring op: iedereen antwoordt met ‘goed’ of ‘minder goed’. De Engelse ondertitel ‘What’s new?’ is een knipoog naar deze misvertaling van ‘Apa kabar?’ en verwijst naar de online media waarbij ‘wat is nieuw’ en ‘hoe gaat het’ eveneens inwisselbaar lijken – zeker in het licht van het oneindige scrollen van news stories en news feeds. De Apa kabar? (What’s newspaper?) speelt met ideeën van misvertaling, cultural appropriation en een globale remix cultuur. Fysieke exemplaren van de kranten vind je in onze showroom!

Of lees de online versie van de Apa kabar? (What’s newspaper?) door hier te klikken.

mama_apa_kabar_whats_newspaper_online_105dpi_screenshot-2Preview van de Apa kabar? (What's newspaper?) (2019)

Dit verhaal is onderdeel van Apa kabar? (What’s new?), dat is geopend van 29 maart tot 26 mei 2019.

Het design van de Apa kabar? (What’s newspaper?) is van de hand van Oana Clitan.

Related