De grens tussen de fysieke realiteit en het digitale domein vervaagt meer en meer. Dankzij razendsnelle ontwikkelingen in technologie, staan we aan de vooravond van een nieuwe wereld – even virtueel als tastbaar en even on – als offline: de Metaverse transformeert het internet van 2D naar 3D, ChatGPT legt ons woorden in de mond en via Virtual – en Augmented Reality komen digitale techniek en zintuiglijke beleving samen in een real-time totaalervaring: je look upgraden via een filter en als avatar struinen door onbekend digitaal terrein? Het kan! De toekomst van het internet is nu, de mogelijkheden eindeloos.

En het is precies hier, op de schemerige grens van echt en gesimuleerd, waar volop ruimte is voor experiment en zelfexpressie. Het internet als onuitputtelijke bron voor content en contact, waarvan de resultaten naadloos overvloeien in de fysieke realiteit: computer gesimuleerde influencers zijn nauwelijks te onderscheiden van mensen van vlees en bloed en TikTok-referenties infiltreren het dagelijkse taalgebruik. De ene realiteit is een imitatie van de andere. Sommige gebruikers wanen zich een kind in een snoepwinkel, voor anderen is deze nieuwe wereld intimiderend en de spelregels onbekend. Hoe beweeg je je voort in een wereld waar niet langer meer duidelijk is wat echt is en wat niet? En sterker nog: wat als dat verschil er niet meer toe doet? 

Enter Portal Park: een nieuwe wereld in het hart van Rotterdam; een speelparadijs; een geënsceneerde werkelijkheid; een plek van illusie, desillusie en mogelijkheid. Achter een uitgang, gaat een ingang schuil. Achter open deuren, een leeg veld. Welkom bij Portal Park, welkom bij deze nieuwe realiteit.

Programmamaker: Maria Mombers 

Kunstenaars: Lena Kuzmich, Emily Mulenga, Vincent Snijders en Zuza Banasińska

Portal Park is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Mondriaan Fonds, Elise Mathilde, Nieuwe Instituut.

Maria Mombers (1998) is beeldend kunstenaar, vormgever en docent met een fascinatie voor 

pop – en internetcultuur. Met een interesse voor de sociale kant van het online domein, zoekt zij in digitale omgevingen naar content die volgens haar in een hedendaags kunstmuseum thuishoort. Wat ze aantreft is even grappig als bizar. Hoe gaan wij om met de mogelijkheden van nieuwe technologie? In wat voor virtuele omgeving ontmoeten we elkaar en waarom vinden we juist die plekken interessant? Niet de techniek zelf, maar onze relatie tot deze nieuwe ontwikkelingen, staan centraal in haar werk.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam