De tentoonstelling bevat talrijke kunstenaars die dankzij MAMA (inter)nationaal zijn doorgebroken
supportimage_home_the-kids-are-all-right_12-03_02

MAMA en de Kunsthal Rotterdam presenteren deze zomer met de tentoonstelling ‘The Kids Are All Right’ vijftien jaar geschiedenis van Showroom MAMA. MAMA onderzoekt de grens tussen beeldende kunst en populaire cultuur, en is een thuisbasis voor de jongste generatie beeldmakers, kunstenaars en publiek. De Rotterdamse samenwerking tussen MAMA en de Kunsthal creëert een nieuw podium voor de jonge (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers die sinds 1997 hun baanbrekende en spannende ideeën in MAMA realiseren. ‘The Kids Are All Right’ toont een prachtige caleidoscoop aan uitingen geconcentreerd rond vijf pijlers uit de geschiedenis van MAMA waaronder comics, street art, kunstenaarscollectieven, publieksparticipatie en grafische vormgeving.

supportimage_home_the-kids-are-all-right_12-03_05

The Kids Are All Right
Showroom MAMA is in 1997 opgericht door Boris van Berkum. Als eerste kunstinstelling in Nederland biedt MAMA sinds de jaren negentig ruimte aan beginnende kunstenaars, performers, vormgevers en jongeren uit de graffiti- en skateboardscene om hun talenten te ontwikkelen en de eerste stappen als kunstenaar te zetten. Met de vormgevers van 75B in de jaren negentig, het project Flyer’dam in 2007 en Abner Preis, Wayne Horse, Antistrot en Koen Taselaar in het recente verleden, bevat de tentoonstelling talrijke kunstenaars die dankzij MAMA (inter)nationaal zijn doorgebroken. Ook is werk opgenomen van grote namen zoals Shepard Fairey, Jemima Brown & Dolly, street artist Miss Van, en van rijzende sterren zoals Rafäel Rozendaal en Tala Madani, die recent de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012 won. Maurer United Architects, die in 2000 hun carrière bij MAMA begonnen, tekenen voor het speciale tentoonstellingsontwerp waarin de highlights en mijlpalen van MAMA gepresenteerd worden.

Talentontwikkeling
Talentontwikkeling speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen Showroom MAMA en de Kunsthal. MAMA betrekt altijd Rookies, jonge vrijwilligers tussen 16 en 26 jaar, bij haar activiteiten om werkervaring op te doen in het culturele veld. Speciaal voor de tentoonstelling The Kids Are All Right is een Rookies-team samengesteld en gekoppeld aan medewerkers van de Kunsthal. Deze Rookies helpen mee met de verschillende aspecten van de tentoonstelling zoals research, communicatie, educatie en opbouw. Tijdens de tentoonstelling begeleiden zij de verschillende publieksactiviteiten.

Creall Clay Dee Day
Bezoekers van jong tot oud kunnen deelnemen aan Creall Clay Dee Day, een eerder uitgevoerd zeer succesvol MAMA-project. In Creall Clay Dee Day werkt iedereen mee aan de ontwikkeling van een groot miniatuurlandschap van klei waar voor allerlei creaties ruimte is, van figuurtjes tot auto’s, van spoken tot dino’s en van hamburgers tot palmbomen. Een selectie van de gemaakte kunstwerken uit het kleurrijke kleilandschap zal online te zien zijn. Meer informatie over de activiteiten wordt bekend gemaakt op kunsthal.nl/educatie.

Publicatie
Naast de tentoonstelling wil Showroom MAMA ter gelegenheid van haar vijftienjarig bestaan een boek uitbrengen dat inzicht geeft in de dynamiek en werkwijze van MAMA door de jaren heen. Het boek zal een spannend overzichtswerk zijn dat recht doet aan MAMA’s roemruchte verleden, maar ook kijkt naar de toekomst. Voor het aanvullen van het productiebudget is een crowdfundactie gestart op Voordekunst.nl.

Zomeractiviteiten
Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma. Bezoekers van jong tot oud kunnen dagelijks mee kleien aan een groot miniatuurlandschap van klei waar voor allerlei creaties ruimte is in het project Creall Clay Dee Day. Aan de hand van een drietal tours – de Familytour, de Highlighttour of de Rebeltour – kunnen bezoekers de tentoonstelling bekijken. Voor de Buitenschoolse opvang is deze zomer een aanvullend programma ontwikkeld.

supportimage_home_the-kids-are-all-right_12-03_03

Op zaterdag 8 september om 15.00 uur is in de Kunsthal een Catwalkshow van jong talent als afsluiting van de ‘Music, Fashion and Design City Battles’ wedstrijd voor de regio Rotterdam. Niemand minder dan RTL-Boulevard, Maik de Boer, presenteert de Catwalkshow. Dus Save the Date!

 

Met bijdragen van 75 B, Antistrot, Asgar/Gabriel, Arno Coenen, Johan Boer, Jemima Brown, Dogs of $hame, Nare Eloyan, Shepard Fairy, Gyz la Rivière en Fleur Kolk, Risk Hazekamp, Wayne Horse, Humobisten, Tala Madani, Stephan Marx, MSLM, Jan van Nuenen, O.O.N.A., Adriaan van der Ploeg, Abner Preis, Rafaël Rozendaal, Hidde van Schie, Mariusz Tarkawian, Koen Taselaar, Ryan Trecartin, Miss Van, Ola Vasiljeva, Jasmijn Visser, Vrienden van Lee, Martin C. de Waal, Philippe van Wolputte en Yasumasa Yonehara.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam