De onbenulligheid van zijn onderwerpen en de perspectivische effecten van de digitale amateur-fotografie worden door Smits van Burgst virtuoos op het doek vastgelegd.

MAMA geeft Niels Smits van Burgst (1970) zijn eerste solotentoonstelling. Elf jaar nadat hij meedeed aan een groepstentoonstelling in MAMA (Try Out 2), is hij terug met My First Solo. In het afgelopen jaar maakte de in Rotterdam werkende kunstenaar meer dan vijftig (50!) olieverfschilderijen.

My First Solo laat een groot aantal schilderijen zien met het recentste werk van Smits van Burgst als stralend middelpunt. Maar dit is nog niet alles. MAMA en Niels Smits van Burgst stellen je in de gelegenheid om vereeuwigd te worden op doek. Onder het motto Paint My Picture! nodigt MAMA iedereen uit om zijn of haar vakantiefoto’s in te zenden. Van één van deze kiekjes zal Smits van Burgst een nieuw werk maken. Dit schilderij zal worden onthuld tijdens een spetterende finissage op de openingsdag van het festival De Wereld van Witte de With op 12 september.

supportimage_home_my-first-solo_8-06f

De onderwerpen die Niels Smits van Burgst schildert variëren van paardrijdtochtjes tot vergaderingen. Deze schilderijen zijn gebaseerd op amateur-foto’s die hij op het internet vindt. De foto’s blinken uit omdat ze vaak naast het juiste ‘momentum’ zitten; de kunstenaar zoekt bewust de opname waarin niet alles er perfect uitziet. Van oudsher zijn olieverfschilderijen gemaakt om belangrijke gebeurtenissen of personen te vereeuwigen. Smits van Burgst benadrukt juist alle onbenullige voorvallen en momenten in het leven.

Ook de zelfportretten die in de showroom te zien zijn, zijn gebaseerd op snapshots die Smits van Burgst van zichzelf laat maken. We zien de kunstenaar terwijl hij televisie kijkt, achter de computer werkt of in zijn kamerjas met opgetrokken knieën op een bureaustoel zit. Door het kunstlicht van bureaulampen en computers worden delen van de omgeving opgelicht die niet persé een prominente plaats op het doek verdienen.

supportimage_home_my-first-solo_8-06a

De onbenulligheid van zijn onderwerpen en de perspectivische effecten van de digitale amateur-fotografie worden door Smits van Burgst virtuoos op het doek vastgelegd. Onflatteus flitslicht en rode oogjes worden daarbij niet verdoezeld. Ondanks invloeden van zijn voorbeelden Frans Hals en Adriaen Brouwer heeft hij in de afgelopen jaren een overtuigende persoonlijke stijl ontwikkeld. Smits van Burgst beheerst het medium olieverf tot in de puntjes.

Of het nu gaat om amateurfoto’s van het internet of snapshots van hemzelf, de methodiek van Smits van Burgst is steeds het zelfde; Hij projecteert de foto’s op doek en vult de kleuren in: “Daarna begint pas het echte schilderen.”

Samengesteld door Nous Faes met bijdrage van Niels Smits van Burgst.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam