In 720° vallen verschillende puzzelstukjes (foto's, films, tekst en bronmateriaal) samen en vertellen een verhaal over vrijheid, opgroeien, vriendschap en het benutten of juist missen van kansen.

MAMA presenteert van 26 juni tot en met 9 augustus de tentoonstelling 720° van kunstenaar / curator Gyz La Rivière.

720° is een totaalinstallatie met als sleutelwerk een ca. 55 minuten durende documentaire over de Nederlandse skateboardpioniers en trendsetters van de Fret Click: ’12’ (MAMA trad voor de eerste keer in haar bestaan als co-producent van een film op). La Rivière bezocht en filmde de afgelopen maanden zijn oude Fret Click vrienden waardoor een intiem groepsportret ontstond.

Fret Click was en is een hechte groep vrienden met wortels in de Randstad en de regio Eindhoven. Vanaf de vroege jaren ’90 vestigden zij hun naam met puberale baldadigheid, inventiviteit op het skateboard en als voorlopers in vele trends op het gebied van de jongerencultuur.

supportimage_home_720_9-03_02

De documentaire ’12’ van Gyz La Rivière wordt aangevuld met authentiek Fret Click bronmateriaal zoals vervalste treinkaartjes -gebruikt om door het land te reizen in een zoektocht naar de beste skateboardplekken- , de enige echte Nike Zoom Air FC Fret Click en een kort filmpje van Mike de Geus (r.i.p.), in de jaren negentig de Johan Cruijff van het skateboarden.

In de andere helft van de installatie / tentoonstelling staat het leven van Louisa Menke centraal, één van de weinige vrouwelijke professionele skateboarders. Mediakunstenaar Geert Mul maakt met Gyz La Rivière een installatie van filmpjes van Louisa Menke, die de afgelopen maanden in opdracht van La Rivière haar alledaagse bezigheden vastlegde.

supportimage_home_720_9-03_01

Een klein maar fijn side-project van 720° is een fotoserie die Louisa Menke in opdracht van MAMA maakte. Speciaal voor ons kwam Menke uit haar woonplaats Barcelona vliegen om Rotterdam te fotograferen. In de tentoonstelling worden haar foto’s van skateboardplekken en (oude) vrienden voor de eerste keer aan het publiek gepresenteerd. Florian Waldvogel (ex-skateboarder en directeur Kunstverein Hamburg) schreef een begeleidende tekst bij Menke’s foto’s.

In 720° vallen verschillende puzzelstukjes (foto’s, films, tekst en bronmateriaal) samen en vertellen een verhaal over vrijheid, opgroeien, vriendschap en het benutten of juist missen van kansen.

720° is de centrale tentoonstelling van MAMA’s multimediale project Endless City; een project waarin we de relatie tussen skateboardcultuur, de publieke ruimte en (beeldende) kunst onderzoeken, met een knipoog naar het gedachtegoed van de Internationale Situationisten.

supportimage_home_720_9-03_03

Hidden Routes
18 en 19 juli (tijdens het streetweekend van Rotterdam European Youth Capital 2009) zijn gereserveerd voor een serie dansinterventies onder leiding van Conny Janssen. Hedendaagse dans reageert op eigen wijze op de dynamische bewegingen van skateboarden en de creatieve omgang met obstakels in de openbare ruimte.

Samengesteld door Gyz La Rivière met bijdrage van Gyz La Rivière, Louisa Menke en Florian Waldvogel.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam