"Animatie is niet de kunst van tekeningen die bewegen, maar de kunst van bewegingen die getekend worden. Wat tussen de beeldkaders gebeurt is veel belangrijker dan wat er in het beeld zelf te vinden is. Animatie is de kunst van het manipuleren van de onzichtbare intervallen die tussen de beeldkaders liggen."

Van 2 april tot en met 29 mei 2011 is in MAMA de internationale groepstentoonstelling Sweatboxing te zien. Voor Sweatboxing selecteerde MAMA werk van tien hedendaagse kunstenaars wiens werk qua thematiek en stijl verschilt, maar wordt verbonden door de referenties naar film, cartoons en animatie.

Naast een groepstentoonstelling bestaat Sweatboxing uit twee speciale projecten van Gerben Meinders en Mariusz Tarkawian die gedurende de tentoonstelling in première gaan en een publicatie waarin interviews met de deelnemende kunstenaars en verdiepende teksten zijn opgenomen. Daarnaast fungeert de publicatie als registratie van de tentoonstelling in de vorm van een flipbook.

supportimage_home_sweatboxing_11-02_01

De titel Sweatboxing is ontleend aan de ‘sweatbox’ van de Disney Studio’s. Disney was de eerste animatiestudio die de voorbereidende schetsen voor haar animaties op film liet zetten om een indruk te krijgen van het uiteindelijke resultaat. De sweatbox was een kleine projectieruimte waarin de schetsen voor de verschillende scènes in een diashow voorbijkwamen. In de sweatbox was slechts plaats voor enkele animatoren, de studiobazen en Walt Disney zelf.

Animatie wordt geassocieerd met beweging, terwijl het paradoxaal gezien bestaat uit vierentwintig opeenvolgende stilstaande beelden per seconde. In tegenstelling tot de staccato en repetitieve opeenvolging van vierentwintig beelden per seconde van ‘echte’ animatiefilms, is de tentoonsteling zelf een animatie van stilstaande beelden. De beweging vindt plaats bij het doorlopen van de tentoonstelling.

supportimage_home_sweatboxing_11-02_04

 

De Canadese animatiepionier Norman McLaren (1914-1987) merkte ooit op: “Animatie is niet de kunst van tekeningen die bewegen, maar de kunst van bewegingen die getekend worden. Wat tussen de beeldkaders gebeurt is veel belangrijker dan wat er in het beeld zelf te vinden is. Animatie is de kunst van het manipuleren van de onzichtbare intervallen die tussen de beeldkaders liggen.”

 

De plattegrond van MAMA’s tentoonstellingsruimte wordt opgedeeld door middel van zichtlijnen die worden doorbroken door afscheidingswanden. De wanden staan op drie denkbeeldige lijnen die door de tentoonstellingsruimte zijn getrokken. Op deze manier krijgt elke aan Sweatboxing deelnemende kunstenaar zijn of haar eigen afgezonderde ruimte waarin het werk afzonderlijk goed bekeken kan worden. Samen vormen de verschillende ruimten een groepstentoonstelling die bekeken kan worden als de verschillende (onsamenhangende) scènes van een animatieverhaal.

Disney is niet meer weg te denken uit de populaire cultuur. Op straat is er sprake van een ware revival van jongeren met figuren uit de Disney studio’s op hun T-shirt gedrukt. De beeldende kunst kent een lange traditie van hergebruikte beelden uit de populaire cultuur, de producten van Disney zijn vaak hergebruikt. Een van de eerste voorbeelden van serieuze waardering vanuit de kunst komt van de Russische cineast Sergei Eisenstein. Van 1940 tot 1948 werkte deze meester van de filmmontage aan een (nooit gepubliceerd) boek over Disney waarin hij opmerkte: “Het werk van deze meester is de grootste bijdrage van het Amerikaanse volk aan de kunst.”

supportimage_home_sweatboxing_11-02_03

Extra projecten
Op 1 mei, halverwege de tentoonstelling gaan twee speciale projecten in première. Gerben Meinders (NL, 1982), Young Grunn Artist 2010, maakt een installatie waarin zijn obsessieve manier van werken in terug is te zien. Op inpakpapier voor bloemen tekent hij met inkt verschillende karakters. Elke tekening wordt gefotografeerd en deze foto’s vormen gezamenlijk een animatie van een zo goed als stilstaand beeld.

Mariusz Tarkawian (PL, 1983) studeerde in 2009 af aan de Maria Curie Sklodowska Academie in Lublin. Hij baarde opzien met zijn afstudeerwerk waarvoor hij een groot deel van de kunstgeschiedenis systematisch kopieerde en archiveerde in een reeks (20.000) tekeningen. In 2009 won hij van het Kaiserring Stipendium van Museum Goslar en maakte een overstap naar het kopiëren van videokunst. De eerste film die hij kopieerde was Negroisation van Tomek Kozak. Voor Sweatboxing zal Tarkawian een film van Katarina Zdjelar verstrippen.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam