Op initiatief van MAMA is er in het kinderhoofdkwartier (Villa Zebra) van Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa een bijzondere tentoonstelling geopend door een bekende Nederlander: Purno de Purno.

Purno de Purno is een digitaal karaktertje dat begin jaren negentig via de VILA ACHTERWERK van de VPRO-jeugdtelevisie wereldberoemd werd. Voor de tentoonstelling heeft MAMA 12 kunstenaars uitgenodigd om Purno ’te portretteren’. Ze komen uit alle denkbare disciplines: fotografen, architecten, modeontwerpers & animatoren. Het resultaat is een caleidoscopische kakofonie van kunstige impressies geworden. Het reikt het kind een scala van mogelijkheden aan om zich te uiten. In de tentoonstelling ‘Purno Poseert!’ worden de bezoekertjes door Purno uitgedaagd om niet alleen te kijken: ze moeten vooral allerlei dingen doen.

Zo heeft de nieuwe media kunstenaar Geert Mul en de animatoren Cosh en Arno Coenen een heus Purno-drumstel gefabriceerd. Slaat men op dit drumstel, dan verschijnen filmfragmenten van animatoren Cosh en Arno Coenen. Zo monteert men bij iedere slag een unieke film, geprojecteerd op 6 verschillende schermen. Kinderen kunnen lekker springen en dansen in de ‘Boombox’ van het architectenduo Marc & Nicole Maurer terwijl ze naar de laatste Purnocarnavals-kraker SI SA SO SAPPEREDOSIO!! luisteren.

Purno de Purno en zijn wondere universum spreekt niet alleen kinderen aan. Hij is door de jaren heen ook uitgegroeid tot een cultfiguur van menig vader en moeder, tante zus en oom. Het moge dan ook duidelijk zijn dat de expositie ook geschikt is voor het hele gezin.

Purno Doceert!
In mei 2002 eindigt de experimentele fase van het project Purno. Er wordt goed naar de kinderen geluisterd wat hen nou beviel en of ze iets hebben opgestoken van de tentoonstelling. Daarna worden alle basisscholen in Rotterdam door Purno en de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam SKVR uitgenodigd om deel te nemen aan het educatieve gedeelte ‘Purno Doceert!’. Speciaal voor de midden- en bovenbouwgroepen van scholen heeft MAMA de SKVR gevraagd om samen met haar kunstenaars een serie workshops te ontwikkelen om kinderen op geheel eigen manier aan de slag te laten gaan met Purno.

De centrumscholen in de stad zullen worden uitgenodigd naar de expositie te komen om te participeren. De klassen gaan op bezoek in Villa Zebra en worden aangespoord om in de klas zelf kunst te maken, T-shirts te ontwerpen of zelf animaties te maken.

Reizen is voor veel kinderen een probleem. Daarom komt Purno naar de kinderen toe die eigenlijk te ver weg wonen van het centrum van Rotterdam. Vanaf september 2002 pakt hij de hele tentoonstelling in en gaat met twee containers op reis naar de buitenste wijken van Rotterdam zoals Hoogvliet en Hoek van Holland.

Samengesteld door Boris van Berkum & Jeroen Everaert met bijdragen van Geert Mul, Cosh, Arno Coenen, Robert Rosenau & Andy Metscher Snotnose, Hans Kieviet, Hans van Bentem, Pepijn van den Nieuwendijk, MUA Maurer United Architects (Marc & Nicole Maurer), Edwin Hagedoorn, Leo de Veld & Mischa Oudwater.

 

 

 

Over IRL

Ons leven wordt gedomineerd door de zelfgeproduceerde werkelijkheden die we tegenkomen op het internet en social media. Deze spanning tussen feit en fictie raakt de kern van het leidmotief IN REAL LIFE. De enige manier om aan de post-truth te ontsnappen is elkaar in het echt (IN REAL LIFE) te ontmoeten. Dat doen we onder meer in de vorm van lezingen, masterclasses, workshops, excursies en feesten die uiting geven aan de ideeën achter HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam