We hebben niet meer één verbinding voor telefoon en internet, de sociale media kwamen op en bijna iedereen beschikt over een smartphone of tablet.

Met trots presenteert MAMA een solotentoonstelling van internetpionier JODI.

supportimage1_-home_jodi_14-01

Halverwege de jaren negentig waren Joan Heemskerk en Dirk Paesmans de eerste kunstenaars die de creatieve potentie van het internet inzagen en daar hun eerste werken en projecten realiseerden. Het internetgebruik veranderde sindsdien snel – we hebben niet meer één verbinding voor telefoon en internet, de sociale media kwamen op en bijna iedereen beschikt over een smartphone of tablet – en nieuwe generaties kunstenaars ontdekte het internet. Na de afgelopen jaren vele kunstenaars van deze nieuwe generatie te hebben opgenomen in MAMA’s tentoonstellingsprogramma – Aids-3d (Daniel Keller & Nik Kosmas), Ryan Trecartin & Lizzie Fitch, Dennis de Bel, Brad Troemel, Constant Dullaart, Rafaël Rozendaal e.v.a. – werd het tijd voor dit eerbetoon in de vorm van een solotentoonstelling, twee curated pages op MAMA’s website en een praktijkverdiepingstraject voor jong talent.

supportimage3_-home_jodi_14-01
supportimage2_-home_jodi_14-01

Op verzoek van MAMA maken Constant Dullaart en Rafaël Rozendaal, Nederlandse representanten van een nieuwe generatie web (gerelateerde) kunstenaars, een curated webpage op www.showroommama.nl, te zien vanaf 24 januari. Beiden maken tevens een persoonlijke keuze uit het werk van JODI en presenteren dat op onze website.

Verder is de tentoonstelling van JODI het startpunt van een traject waarbij een selectie jonge kunstenaars uit alle geledingen van de creatieve sector de gelegenheid wordt geboden om naar een presentatie toe te werken. De resultaten van dit traject worden later in 2014 getoond. (Zie Social Image oproep).

JODI Home/Go Home sluit aan op MAMA’s beleidsthema Internet Aware. Het internet is het meest dominante medium van deze tijd. De analoge en digitale wereld worden steeds meer met elkaar vervlochten. Het internet is tot ons dagelijkse leven doordrongen en biedt tegelijkertijd mogelijkheden om deze te beïnvloeden en onze identiteit te manipuleren. De scheidslijn vervaagt tussen amateur en professional, analoog en digitaal, en het private en publieke domein. Binnen het thema Internet Aware laten we het werk zien van kunstenaars die zich bezighouden met de mogelijkheden die het internet biedt en wat de invloed van het internet is op onze beeldcultuur.

supportimage4_-home_jodi_14-01
supportimage5_-home_jodi_14-01

Tijdens Art Rotterdam, 6-9 februari, werd JODI vertegenwoordigd door MAMA in samenwerking met Bergarde Galleries in de sectie Projecties.

JODI produceerde een nieuwe performance op basis van een handleiding. Tijdens de beurs was steeds een ‘operator'(MAMA’s Rory van Wingerden) aanwezig die de instructies uitvoerde. Het resultaat werd geprojecteerd op een scherm en werd gekenmerkt door een compilatie van vroege werken, waaronder wwwwwwwww.jodi.org (1995), 404 (1996), OSS / **** (1999), en SOD (1999).

Samengesteld door Gerben Willers met bijdrage van JODI Joan Heemskerk en Dirk Paesmans

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam