een intieme kijk op onze onconventionele artistieke werkwijze

Het project a.k.a. MAMA is een showcase van Team MAMA – het vormt een platform voor alle huidige en voormalige Team MAMA leden om hun artistieke praktijken te delen. Het doel van het project is om Rotterdam te laten zien wat MAMA precies is, én de mensen die MAMA mogelijk maken in het zonnetje te zetten, door hen de kans te geven tien dagen lang de showroom aan de Witte de Withstraat over te nemen. Peer-to-peer learning staat centraal in de showcase: alle onderdelen van het programma worden ontwikkeld door en met leden van Team MAMA.

MAMA is een ruimte voor opkomende makers en het resultaat van een gezamenlijke inspanning van een divers team, bestaande uit 6 bestuursleden, 7 opbouwmedewerkers, 1 schoonmaker, 8 personeelsleden, 43 vrijwilligers, en een groot aantal vrienden en medewerkers: een community die blijft groeien. Onder de overkoepelende term ‘Team MAMA’ vormen deze mensen een gemeenschap die experimentele, niet-hiërarchische en non-conformistische creatieve praktijken stimuleert. Gedreven door deze waarden, zet de showcase de schijnwerpers op diegenen die normaliter meestal achter de schermen werken.

Het begrip ‘intimiteit’ vormt de rode draad in de tentoonstelling a.k.a MAMA – het delen van wat voor elke deelnemer op dit moment van belang is. Sommigen geven je een klein stuk van hun werk mee, anderen geven je nieuwe kennis of een nieuw perspectief om mee naar huis te nemen. De vele onderdelen van het programma zijn gemaakt om te verbinden, te denken en te voelen. a.k.a. MAMA is een ontmoetingsplaats, een fietstocht, een winkel, een maaltijd, een sirene, een tijdscapsule, een lied.

Vrijdag 22 juli
events-1-a-k-a-mama-2
opening-a-k-a-mama-2

15:00 – 17:00 uur
MAMA x 100% Hedendaags: Motherly Advice, een workshop met Naomi Jansen en Maud Berden

Advies is gebaseerd op een handeling van geven en ontvangen. Vaak kan advies een negatieve connotatie hebben. Soms krijg je het van iemand, zonder dat je erom gevraagd hebt. Andere keren zegt een advies meer over de persoon die het geeft dan over de ontvanger. De manier waarop advies wordt gegeven, kan grote invloed hebben op hoe het wordt ontvangen.

In deze workshop gaan we, aan de hand van de installatie Motherly Advice, gezamenlijk in op het begrip advies. Wat als je om zogenaamd ongewenst advies hebt gevraagd? Is het nog steeds ongewenst, of biedt het je antwoorden die je eerder niet kon bedenken? En hoe kunnen nieuwe manieren om advies te geven verkennen? Aan het einde van de workshop ga je met een gewenst of ongewenst advies naar huis.

Tickets hier verkrijgbaar, voor slechts €3,50

17:00 – 21:00 uur
Opening tentoonstelling

Zaterdag 23 juli
events-3-a-k-a-mama-2

19:00 – 21:00 uur
Álvaro Talavera DJ set

Als onderdeel van het live event programma van de showcase presenteert Team MAMA-lid Álvaro een DJ-set met de muziek die hem het meest ontroert: een mix van techno, downtempo, shoegaze en ambient-platen. Voor Álvaro is een DJ-set niet alleen een eenduidige mix van muziek, maar ook een middel om een verhaal te vertellen. Maak hier deel van uit en wees erbij op 23 juli!

Zondag 24 juli
v2_charli_event-2

14:30 – 16:30 uur
Fietstocht naar de Tower of Love met Charli Herrington

Ga mee op een collectieve fietstocht en discussie over de relatie tussen zorg en kunst (werkwijzen die ingaan op wederkerigheid en gedeelde arbeid). De fietstocht start vanuit MAMA’s showroom, met een screening van conditions of togetherness (our work on care), en eindigt bij de Tower of Love in Rotterdam-Noord. Tijdens de 30 minuten durende fietstocht en bij de Tower of Love onderzoeken we, onder het genot van thee, koffie en snacks, hoe het thema ‘zorg’ kan worden toegepast in het kunstenaarschap en het dagelijks leven.

Vrijdag 29 juli
events-1-a-k-a-mama-2-2

11:00 – 14:00 uur
Public Speaking, een workshop met Süheyla Yalçın

In deze interactieve workshop spreekt Süheyla over de manieren waarop je je stem in de openbare ruimte kunt gebruiken. Met een groep deelnemers duik je dieper in verschillende manieren van storytelling en het delen van perspectieven. Onderwerpen die aan bod komen zijn: de mythe van het eenduidige verhaal, stem en geluid, presentatie, code-switching, engagement en het kennen van je publiek.

15:00 – 18:00 uur
Classism in Cultural Institutions, een workshop met Süheyla Yalçın

Deze workshop verkent de connectie tussen klassendiscriminatie en het culturele veld. In verschillende landen en in de klassieke literatuur neemt classisme een uitgesproken positie in. In Nederland worden de gevolgen van deze vorm van discriminatie echter vaak ontkend, hoe komt dat? Süheyla zal ervaringen delen met betrekking tot classisme binnen culturele beroepen, en de nasleep daarvan. Het tweede deel van de workshop richt zich op hypothetische oplossingen, die zorgen voor een meer inclusieve cultuur binnen onze instellingen.

Zaterdag 30 juli
events-4-a-k-a-mama-2
v2_dicle_event-2

14:00 – 17:00 uur
MAMA x 100% Hedendaags: I Am, een workshop met Ilidia Medina

(Her)pak je identiteit: daar gaat deze masterclass over. We duiken in je eigen wereld, je eigen verhaal, en creëren zo een pad om je authentieke zelf te laten schitteren. Hier ga je creëren, mediteren, schrijven, praten met anderen en je lichaam laten bewegen. Welk pad bewandel je? Wat zou je misschien uit schaamte hebben verborgen? Wat maakt jou uniek?

Neem comfortabele kleding, je telefoon en pen en papier mee.

Tickets hier verkrijgbaar, voor slechts €3,50

19:00 – 21:00 uur
The Third Wave: Delicacies of Turkish Popular Culture, een filmvertoning met Dicle Gülsahin

The Third Wave: Delicacies of Turkish Popular Culture is een serie events dat zich richt op het ontdekken en begrijpen van populaire culturele elementen in het huidige Turkije. Voor de eerste editie vertoont The Third Wave de film Vizontele, uit 2001, die van grote invloed is geweest op de populaire cinema in Turkije. De screening biedt een meeslepende ervaring waarin de ruimte transformeert om recht te doen aan de ware sfeer van de film, begeleid door eten, drinken en muziek.

The Third Wave ontleent zijn naam aan de migratiebeweging van de afgelopen tien jaar vanuit Turkije naar Europa, voornamelijk bestaande uit goed-opgeleide, jonge professionals. Waar de eerste en tweede immigratiegolf zich vooral heeft ingezet voor het creëren van een samenleving waarin de Turkse cultuur bredere bekendheid is gaan genieten, heeft The Third Wave het doel om de banden tussen generaties te versterken, verschillende gemeenschappen te overbruggen en waardering te genereren voor een cultuur die uitgroeit tot een nieuwe vorm.

De film wordt vertoond met de originele Turkse audio, met ondertiteling in het Engels. Voorafgaand aan de vertoning wordt de context voor de film ingeleid. De maximale capaciteit voor de vertoning is beperkt tot 20 personen.

Tickets hier verkrijgbaar, voor slechts €3,50

Zondag 31 juli
finissage-a-k-a-mama-2
events-8-a-k-a-mama-2

16:00 – 19:00 uur
Finissage

18:00 – 19:00 uur
Muziek performance door Gordon H. Williams en Koen Boeijinga

Gordon H. Williams en Koen Boeijinga presenteren een spontane viering van geïmproviseerde muziek tijdens de afsluiter van a.k.a. MAMA. Koen werkt met MOA en BUI en Gordon met Hache en Fire Is Scary, beiden verkennen verschillende facetten van experimentele muziek. De energie van de ruimte vormt een belangrijk element in de set; frequenties en ritmes worden gebruikt om een muzikaal moment te creëren dat zowel onvoorbereid als onverwacht is.

a.k.a. MAMA Corner Store

Kom winkelen in de a.k.a. MAMA Corner Store – een klein winkeltje in de hoek van de showroom, waar je kunstwerken en voorwerpen kunt vinden die te maken hebben met de kunstenaars en het programma. Er zijn verschillende artikelen te koop, waaronder publicaties, tijdcapsules, vinylplaten en a.k.a. MAMA merch.

Dinsdag – zondag: 14:00 – 19:00 uur
Vrijdag: 14:00 – 21:00 uur

De toegang tot de tentoonstelling en de meeste live-evenementen is gratis. Kaarten voor de workshops en de filmvertoning met Dicle Gülsahin zijn hier verkrijgbaar voor slechts €3,50. Tickets voor het hele event zijn verkrijgbaar voor €10. Kun je dit niet betalen, maar wil je wel deelnemen aan een van de evenementen, mail ons dan op hello@thisismama.nl, zodat we iets kunnen regelen.

Álvaro Talavera

Álvaro Talavera studeerde beeldende kunst aan de Universidad Complutense in Madrid en behaalde een Master in Research and Creativity in Art aan de Universidad del País Vasco. De afgelopen jaren ontving hij beurzen voor vervolgopleidingen in cultureel management in Manilla, Lissabon en Limerick. Naast zijn academische en professionele loopbaan nam hij deel aan talrijke tentoonstellingen, kunstresidenties, workshops en symposia bij verschillende culturele instellingen, waaronder het Centro Cultural Montehermoso en de Fundación Bilbao Arte. Sinds 2017 is hij hoofdredacteur van het culturele tijdschrift Perro Berde. Momenteel werkt hij als producent bij MAMA.

Charli Herrington

Charli Herrington onderzoekt de raakvlakken tussen zorg en kunst, waarbij zij weerstand biedt aan de heersende kapitalistische perspectieven die onze huidige samenleving kenmerken. In haar praktijk verbeeldt ze nieuwe vormen van zorg en samenleven, en adresseert daarmee ook nieuwe ideeën rond gemeenschap, toegankelijkheid en arbeid. Haar werk in de zorg heeft grote invloed op haar artistieke praktijk, die voornamelijk vorm krijgt in collaboratieve projecten, waarin video, schrijven, koken en performance belangrijke uitgangsvormen zijn. Charli is momenteel gevestigd in Rotterdam.

Dicle Gülsahin

Dicle Gülsahin is een cultureel manager en creatief producent, gevestigd in Rotterdam. Na haar opleiding in bestuurskunde en kunstmanagement, heeft ze zich verder gespecialiseerd in culturele diplomatie en communicatie. Sinds ze in Nederland woont verkent ze haar identiteit als Turkse immigrant en de manier waarop de populaire cultuur in Turkije zich de afgelopen dertig jaar heeft ontwikkeld, om zo de huidige sociale verhoudingen in het land beter te begrijpen. Ze maakt deel uit van het redactieteam van MAMA. Daarnaast produceert ze muziek en treedt ze op als DJ.

Gordon H. Williams en Fire Is Scary

Gordon H. Williams is een kunstenaar en muzikant, die in zijn werk de condition humaine bestudeert, met een specifieke focus op affect, perceptie en relatie. Hij werkt vaak samen met andere makers, in media als muziekpartituren, performances, teksten en video’s, om zo nieuwe manieren van samenzijn te realiseren, gebaseerd op intimiteit, hoop en vrijgevigheid.

Fire Is Scary is een collectief van de kunstenaars Sol Enae Lee en Gordon zelf, en de muzikanten Agustín Faúndez Rojas en Ariel Sin Yu Lee. In hun werk gaan ze nader in op noties als vertaling, de grensgebieden – van Gloria E. Anzaldúa, de ervaring van het leven tussen/over culturen – en het leren leven in een beschadigde wereld.

Illidia Medina

Ilidia Medina geeft dans- en bewegingslessen met een holistische benadering. Zelfs terwijl je deze tekst leest ben je in beweging. Tijdens haar trainingen ligt de focus op het luisteren naar je verlangens en het geven van een stem aan je eigen unieke manier om je uit te drukken. Identiteit staat centraal, met bewustwording en zelfliefde als doel: van lichaamsafwijzing, pijn en angst naar zelfacceptatie, vertrouwen en liefde.

Lotte van Dooremalen

Lotte van Dooremalen studeerde in 2021 af aan de Willem de Kooning Academie met een Bachelor in Educatie. Tegen de achtergrond van de COVID-19 pandemie besloot ze haar gevoelens en frustraties hierover te kanaliseren in haar afstudeerproject: Dear Reader, Lockdown Rotterdam. Sinds haar afstuderen werkt Lotte als voorlichter en bemiddelaar voor verschillende organisaties in en rond Rotterdam en ontwikkelt ze haar persoonlijke praktijk. Momenteel ligt haar focus op het integreren van haar passie voor popcultuur in haar praktijk als kunstenaar en docent.

Maria Mombers

Maria Mombers (1998) is een beeldend kunstenaar uit Rotterdam. Haar schilderijen, illustraties, videowerken en performances zijn veelal sterk geïnspireerd door het internet, en de pop- en jongerencultuur. Haar interesse in virtuele werelden, digitale omgevingen en chatrooms vertaalt zich in een persoonlijke verzameling die de vraag oproept wat als kunst gezien kan worden in een digitaal tijdperk. In haar werk vindt ze schoonheid op juist die plekken die normaliter niet bedoeld zijn om als esthetisch gezien te worden. Maria omschrijft zichzelf als een post-internet kunstenaar, die geïnteresseerd is in het menselijke deel van het internet, waarin mensen op zoek zijn naar genegenheid en zelfbevestiging.

Martina Farrugia

Martina Farrugia (1998) is een creatieve maker die in Malta en Nederland woont. Ze heeft een achtergrond in kunstgeschiedenis en archeologie, en volgde een Bachelor in Fine Arts in Digital Arts aan de Universiteit van Malta. De huidige focus van Martina’s werk is de samensmelting van fotografische studies, keramiek en het maken van boeken. Haar recente werk is gebaseerd op de aanwezigheid van afwezigheid, geheugen en archivering. Martina gebruikt het archief als een instrument in haar kunstwerken; het archief kijkt naar alternatieve methoden van storytelling en creëert nieuwe ervaringen en waarnemingen bij de toeschouwer.

Maud Berden en Naomi Jansen

Maud Berden en Naomi Jansen zijn beiden kunsteducatoren. Naomi registreert, experimenteert en betrekt haar omgeving bij haar onderzoek, waarin ze nader in gaat op haar rol als maker en mens. Ze speelt graag met de rollen die wij als mensen in verschillende situaties kunnen aannemen en laat zich hierbij inspireren door de grens tussen fictie en realiteit. Maud betrekt ook haar omgeving bij haar onderzoek naar verschillende manieren van samenzijn. Haar praktijk omvat verschillende handelingen van zorg, zoals schoonmaken en koken, waarmee ze de waarden van het huis, familie en vriendschap verkent.

Michelle Yan

Michelle Yan verkent identiteit + intimiteit en creëert speelse visuals. Op humoristische en plezierige wijze vertaalt ze deze naar nieuwe vormen, vaak gehuld in roze. Zachtheid en een rijkdom aan kleuren wordt daarbij gezien als een krachtig middel om textiel en keramiek op een illustratieve manier in te zetten. Verschillende vormen van identiteit, intimiteit, zelfliefde, saamhorigheid, communicatie, en relaties zijn belangrijke thema’s in het werk van Michelle. Ze vindt inspiratie in het dagelijks leven, verhalen van anderen en persoonlijke gebeurtenissen. Haar werk functioneert als een reflecterende spiegel, waarbij ze gebruik maakt van persoonlijke ervaringen en de omgeving.

Süheyla Yalçın

Süheyla Yalçın is de oprichter van het crossmediale platform NederTürk, een verzameling en archivering van oral history op het snijvlak van de Nederlandse en Turkse identiteit. Wellicht ken je Süheyla als producent en eindredacteur van productiehuis Fufu & Dadels. Als verhalenverteller is ze gefascineerd door de orale geschiedenissen die in veel diasporische culturen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Süheyla is onlangs aangesteld als de nieuwe directeur van MAMA, het Rotterdamse platform waar jong talent visuele cultuur ontmoet op het snijvlak van beeldende kunst en populaire cultuur, waar ze zich inzet om structurele veranderingen teweeg te brengen in de manier waarop we kunst en design benaderen.

Vassilena Petrova

Vassilena Petrova (1996) is geboren en getogen in Sofia, Bulgarije. Na het behalen van haar diploma aan de National School of Fine Arts ‘Iliya Petrov’, behaalde zij een professionele graad als prentkunstenaar. Kort daarna verhuisde ze naar Nederland en studeerde aan de afdeling Beeldende Kunst van Kunstacademie Minerva in Groningen. Sindsdien werkt ze als beeldend kunstenaar en kunsteducator in Rotterdam. Haar werk wordt gekenmerkt door een verweving van traditioneel artistiek vakmanschap met een conceptuele kijk. Het hoofdthema draait om de nieuwsgierigheid achter de dood en hoe verval leven brengt in de omringende organismen.

Zazi Creyghton

In hen werk probeert Zazi Creyghton vragen aan de orde te stellen die te maken hebben met belonging, verbinding zoeken met anderen, en de strijd die daarmee gepaard kan gaan. Door middel van fictieve verhalen via audio en installatie, probeert hen werelden te creëren die deze worstelingen weerspiegelen en uit te zoeken wat hen nodig heeft om troost te vinden. De verhalen en vragen die hen naar voren brengt en mee werkt, maken deel uit van hun eigen zoektocht naar homoseksualiteit en ervaringen met geestelijke gezondheid. En hoewel deze thema’s niet per se direct te zien of te horen zijn in het werk, vormen ze wel het uitgangspunt van Zazi’s verhalen.

Exposerende kunstenaars

Álvaro Talavera
Charli Herrington
Gordon H. Williams en Fire Is Scary
Lotte van Dooremalen
Maria Mombers
Martina Farrugia
Michelle Yan
Vassilena Petrova
Zazi Creyghton

Met live events van

Álvaro Talavera
Charli Herrington
Dicle Gülsahin
Gordon H. Williams en Koen Boeijinga
Ilidia Medina
Maud Berden en Naomi Jansen
Süheyla Yalçın

a.k.a. MAMA is

Álvaro Talavera
Anneke Ykema
Antonia Bobik
Charli Herrington
Dicle Gülsahin
Felicitas Lenz
Gordon H. Williams en Fire Is Scary
Ilidia Medina
Ivo Sieben
Kim de Haas
Koen Boeijinga
Lara ter Braak
Lotte van Dooremalen
Maria Mombers
Martina Farrugia
Maud Berden en Naomi Jansen
Michelle Yan
Nadine Rooij
Stefania Macchiafava
Süheyla Yalçın
Vassilena Petrova
Zazi Creyghton

Georganiseerd door

Álvaro Talavera
Antonia Bobik
Charli Herrington
Stefania Macchiafava

Ontworpen door

Anneke Ykema

Over IRL

Ons leven wordt gedomineerd door de zelfgeproduceerde werkelijkheden die we tegenkomen op het internet en social media. Deze spanning tussen feit en fictie raakt de kern van het leidmotief IN REAL LIFE. De enige manier om aan de post-truth te ontsnappen is elkaar in het echt (IN REAL LIFE) te ontmoeten. Dat doen we onder meer in de vorm van lezingen, masterclasses, workshops, excursies en feesten die uiting geven aan de ideeën achter HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam