CHOK is een initiatief van vrienden opgericht als eerbetoon aan het werk van Younes Chokry, die afgelopen zomer onverwacht zijn leven beëindigde. Younes liet 13 schetsboeken na, die een inkijkje geven in zijn ongelofelijk rijke binnenwereld bewoont door monsters, skeletten en bizarre personages.
mainimage_home_chok_g
supportimage_home_chok_tm_01

CHOK
In de schetsboeken van Younes, Chok voor vrienden, is de ontwikkeling van zijn persoonlijke visuele stijl op de voet te volgen. Zijn de eerste boeken nog voorzichtig en schetsmatig, tegen schetsboek nummer 10 wordt Choks cartooneske stijl scherper en de onderwerpen grimmiger. We zien symbolische verwijzingen naar de Illuminatie, pentagrammen, kwijlende octopussen en in reliëf uitgewerkte omslagen. De zwarte humor druipt van de pagina’s: een vervaarlijk zwaard doorklieft een stuk kaas, schattige monsters verwelkomen je in de hel en een gemuteerde éénogige Mickey Mouse heeft vier armen en rotte tanden. De personages in zijn schetsboeken doen denken aan morbide fragmenten uit Ren and Stimpy en tonen verwantschap aan Rotterdams eigen graffiti collectief Lastplak.

Younes’ schetsboeken laten zien welke technieken hij oefende maar tonen vooral de hand van een opmerkelijke kunstenaar waar we veel meer van hadden willen zien.

Raamproject
CHOK is een raamproject bij MAMA, van 7 – 16 april zullen MAMA’s ramen betrokken worden door Younes’ creaties. In nauwe samenwerking met Younes’ vrienden is een selectie van zijn schetsboeken vertaald naar een raamvullend visueel spektakel, daarnaast zijn binnen de originele schetsboeken te bekijken en zijn er t-shirts te koop met Younes’ figuren. De tentoonstelling wordt gehost door Younes’ vrienden, de samenwerking met MAMA is voor hen het startpunt voor CHOK (@badchok), een voortdurende ode aan Younes’ werk met verschillende resultaten en presentaties.

supportimage_home_chok_tm_02

MAMA presenteert, in samenwerking met CHOCK, de eerste tentoonstelling van de Rotterdamse illustrator Younes Chokry

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam