Na corona-stilte komt zonneschijn

Foto door Cristóbal Pereira

Medio oktober moesten wij het evenement Hart als Zuid pauzeren: wegens een aaneenschakeling aan veranderende maatregelen, konden onze tours door Afrikaanderwijk langs de kunstwerken van onze makers, als ook het randprogramma met concerten, een filmavond, en panelgesprek, onmogelijk doorgaan. Op zo’n moment kun je maar een ding: diep ademhalen, uitzoomen, een nieuw paar ogen op doen en stap voor stap een nieuwe samenhang voor alle losse onderdelen vinden. 

De verhalen die wij met het evenement een podium hadden willen bieden, moeten nu op andere wijze voor het voetlicht gebracht worden. Met die reden bouwen wij aan een virtueel verhalenplein, een ruimte online in de vorm van een website. Hier brengen we, zolang we elkaar fysiek niet kunnen ontmoeten, de projecten van Hart als Zuid samen. Zolang we aan deze virtuele plek timmeren, is MAMA zo lief om onze webpagina hier te blijven hosten. Hieronder volgt een recap van wat is geweest, en wat nog moet komen:

What’s been?

URBAN MUSEUM

Op 22 oktober organiseerde kunstenaar Katarina Mavridi haar Urban Museum workshop in Galerie NIFFO. De deelnemers werden met aantekeningenboekje op straat gestuurd met de opdracht een inspiratiewandeling te maken. De bedoeling: op zoek gaan naar verborgen schatten die gewoon voor het oprapen liggen, op straat. Als detectives ging iedereen aan de slag, om terug te keren met boekjes volgeklad met schetsen en notities. In een schrijfworkshop leerde Katerina hoe je verhalen kunt schrijven over de meest doodgewone dingen. Van de verwaarloosde spullen gevonden op straat, maakte iedereen aan de hand van verhalen, heuse kunstwerken! Door de verhalen bij de objecten te plakken, veranderde Afrikaanderwijk in een urban museum – sommige van de teksten hangen nog altijd in de buurt.

Voor meer info, klik hier.

foto-1

Open galerij
credits: Katerina Mavridi
What’s up?

FILM

Op ons YouTube kanaal hosten wij het filmprogramma ‘Over thuiszijn in Rotterdam’ – een  filmcompilatie van vier jonge makers uit Rotterdam (Zuid). Van Rotterdammers die hier net zijn komen wonen, tot de bewoners van de Tweebosbuurt, van Rotterdamse gabbers tot de bouw helden van de Maastunnel: de verhalen vertellen over thema’s als gentrificatie, migratie, een gevoel van thuishoren, en gemeenschappelijkheid. Zorg ervoor dat je ze allemaal gezien hebt: de films staan tot en met 6 december online.

Who am I becoming’ van Natalia Papaeva, Nia Konstantinova & Yasunori Kawamatsu is een vijfluik waarin Yasunori een dialoog aangaat met vijf mensen die zich identificeren als immigrant woonachtig in Rotterdam. Het project is toegewijd aan het idee van immigrant-zijn, en het proces van een nieuw thuis vinden, hier in Rotterdam.

Maar aan de andere kant’ van Marlou Wirken vertelt het verhaal van de Tweebosbuurt en haar bewoners. De korte documentaire portretteert de bewoners, in hun strijd voor het behoud van hun geliefde thuis en buurt.

My Tempo [Fvck Your Tempo]’ van Ana Brumat & Peckerhead is een avant-gabber short film de verloren gabbercultuur die zijn thuishaven en oorsprong vindt in het ruige Roffa Zuid. De muziek en het geluid die de film ondersteunt zijn geproduceerd door Peckerhead en Madness Industry Recordings.

In ‘Zie je mij / Zie ik jou’ van Gijs van der Meer volgen we de bouwhelden van de Maastunnel. De film reflecteert niet alleen de Maastunnel als fysieke constructie, maar gaat ook in op de levens van de mannen die in deze ruimte werken. Wat betekent het werk voor hen? Wie zijn deze mannen, waar komen ze vandaan, en welke dromen hebben zij voor de toekomst?

What’s coming?

CREATIEF & CULTUREEL ZUID

Binnenkort duiken we de wijken van Feijenoord in om verder op zoek te gaan naar haar verhalen. In de vorm van een portrettenserie, in samenwerking met fotografen uit Zuid, gaan we op zoek naar de buurthuizen, ondernemers, eethuizen, galeries, en cultuurmakers die Zuid maken tot het rijke stadsdeel dat ze is – te beginnen in Afrikaanderwijk. De serie en interviews komen uiteindelijk samen op een interactieve kaart. Hierover volgt snel meer!

 

KIDS TOURS

Het liefst zouden we gewoon op locatie samenkomen en tours organiseren. Gelukkig worden we niet helemaal virtueel. Gezien er voor kinderen geen scherpe maatregelen zijn, kunnen we de tours, die wij aanvankelijk voor volwassenen hadden ontwikkeld, wel met kinderen doen. Dit verloopt in samenwerking met basisscholen en verschillende BSO’s uit de buurt. Tijdens de tour, in combinatie met een workshop, lopen we met de kids langs onderstaande kunstwerken, om met elkaar na te denken over de verhalen die wij allemaal te vertellen hebben. Het streven is om de tours eind december klaar te hebben. Interesse? Mail naar: info@naamlooscollective.com


Kunstwerken:

Yorbi Gutierrez’ ‘Arc de Memoire’ staat op het plein aan de Kaapstraat en vertelt een verhaal over eigenaarschap: het sculptuur is een brug, een poort, en een canvas, waar de bewoners van Feijenoord, ondernemers, scholieren en lokale kunstenaars, hun verhalen op verzamelen in de vorm van beeld en tekst.

Op het Spoorweghavenplein staat Nikki Georgiou’s ‘The Place In-between’: een geluidsinstallatie die de woonomgeving van Feijenoord representeert door de karakteristieken van de buurt te vertalen naar geluid en beeld. Wat is het belang van geluid binnen een woonomgeving, en hoe creëert het geluidslandschap daar een gevoel van verbondenheid en thuiszijn?

Persoonlijke vertellingen van acht personages vormen de basis van ‘Hoop voor Zuid’, een spoken word serie van vier videowerken, van onze filmmaker Nabil ‘De Alchemist’ Tkhidousset. De verhalen zijn geïnspireerd op ontmoetingen met ondernemers, jongerenwerkers, en hulpverleners uit de buurt. De video’s vormen onderdeel van de tours en zijn tijdens de wandeling op verschillende locaties zichtbaar.

Hou ons vooral ook in de gaten op onze online platforms – Instagram, en Facebook. Al het goede moet nog komen!

“We are what society calls us to be.”
Context
Over Naamloos Collective

Hart als Zuid is ontstaan met het oog op de sociaaleconomische veranderingen die momenteel op Zuid plaatsvinden; gevoed door hun persoonlijke ervaringen daar en eigen migratie-achtergronden zijn de makers van Naamloos Collective op zoek gegaan naar de beleving van deze veranderingen onder de buurtbewoners van Zuid. Hoe kennen de mensen hun wijk? Waardoor voelen mensen zich ergens wel of niet thuis?

Verrassende perspectieven en bijzondere levensgeschiedenissen die zij op het spoor kwamen in gesprek met hen, vormen de aanleiding van Hart als Zuid.  Met het presenteren van deze verhalen hoopt het collectief een bewustzijn over het belang van eigenaarschap binnen de leefomgeving te stimuleren.

Hou onze socials in de gaten voor de ins & outs en verdere updates van Hart als Zuid.

We zijn verhalenverzamelaars die zichtbaarheid bieden aan de diversiteit die het Zuiden van Rotterdam rijk is, door in dialoog te gaan met haar omgeving. We blijven Naamloos en binden ons niet aan kaders en verwachtingen – we zijn alles en niets. Met een kameleon-identiteit faciliteren we ruimte aan gemarginaliseerde gemeenschappen, die niet binnen de norm passen. Dit doen wij door ons te verbinden met de omgeving en ervaringen te belichten die gewoonlijk worden verstomd. We are what society calls us to be.”

Het collectief probeert met haar projecten in te gaan op actuele maatschappelijke vraagstukken, in de vorm van kunst, workshops en onderzoek. Hart als Zuid is voorlopig het eerste resultaat hiervan. De groep hoopt een inspiratie te zijn voor andere jonge collectieven in steden en buurten die kampen met dezelfde sociaaleconomische uitdagingen, in het promoten van de kunst en cultuur van hun woonomgeving.

Wie wij zijn
Contactgegevens

Initiatiefnemers
Nikki Georgiou
production@naamlooscollective.com
Yorbi Gutierrez
Nabil Tkhidousset
finance@naamlooscollective.com 

Communicatie Manager
Eline Staats communication@naamlooscollective.com

Productie Keymaster
Ellie Cholakova

Ambassadeurs Keymaster
Shearey Pinas
teamcoordinator@naamlooscollective.com

Social Media Keymaster
Sam Wullems

Email: info@naamlooscollective.com

Adres:
MAMA
Witte de Withstraat 29-31
3012BL Rotterdam

Naamloos Collective is ontstaan onder de vleugels van MAMA en On the Point. Hart als Zuid wordt mede mogelijk gemaakt door Creatief Europa, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het collectief realiseert haar toekomstige projecten op eigen titel.

Over NETWORKS

Steeds meer makers verenigen zich en gaan (inter)nationale verbindingen aan. Deze netwerken dragen bij aan het ontstaan van cross-disciplinaire samenwerkingen die een eigen unieke stem hebben. We brengen deze netwerken in beeld en zijn actief aanjager bij de totstandkoming van nieuwe partnerschappen. We opereren op de achtergrond en gebruiken onze kennis voor het ondersteunen, produceren en faciliteren van activiteiten die aansluiten bij ons inhoudelijke credo HOME | IN REALI LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam