De kunstenaars in Spacequake benaderen de wereld op een positieve manier, gestuurd door hun persoonlijke fascinaties, alsof de kunstenaars in een andere dimensie terecht zijn gekomen.

Ruimte voor een nieuwe kijk op het curatorschap. Dit is wat Showroom MAMA aanbiedt met het Mr. Miyagi trainingsprogramma, een project dat bedoeld is om jonge kunstenaars en academici de kans te bieden praktijkervaring op te doen. Onder begeleiding van een internationaal panel van curatoren hebben de zes deelnemers een tentoonstelling samengesteld uit werk van in 2005 afgestudeerde kunstenaars. In de thematische tentoonstelling Spacequake presenteren zij hun keuze.

olympus-digital-camera-21

Terwijl de media overheerst worden door items over terreurdreigingen, oorlogen en natuurrampen, is het opvallend dat de jongste lichting kunstenaars nauwelijks verwijst naar deze actualiteit. De kunstenaars in Spacequake benaderen de wereld op een positieve manier, gestuurd door hun persoonlijke fascinaties, alsof de kunstenaars in een andere dimensie terecht zijn gekomen. Als Alices in Wonderland, nieuwsgierig en met volle aandacht, verkennen zij het begrip ruimte vanuit een persoonlijk perspectief. Maar hoe zien deze ruimtes er uit?

olympus-digital-camera-23

In Spacequake komen drie dimensies van ruimtes naar voren

Boyspace: Een ruimte waar jongens dromen koesteren en nastreven. Een ruimte waar jongens controle hebben; ze wanen zichzelf cowboy, piloot of een ander machtig figuur.
Constructed Nature: Natuur vormt een bron van inspiratie die de aanleiding vormt tot het creëren van nieuwe natuur, waarin andere wetten gelden.
Individual Territory: Het grensgebied waar het individuele territorium wordt bevraagd en de buitenwereld ‘naar binnen haalt’ vormt hier het uitgangspunt.

Deze thema’s vormen een drievoudig geheel van het verkennen van ruimte als onderwerp dat terugkomt in al het geselecteerde werk. In de showroom is er onder meer een grote, speciaal voor Spacequake gemaakte muurschildering te zien waarin jongensdromen werkelijkheid worden. Daarnaast kan men zich wanen in een woud van vilten objecten. En in een ruimte waar men alleen nog maar op zijn gehoor kan rekenen en bespied kan worden wordt het individuele territorium ter discussie gesteld.

De werken botsen, onderzoeken, smelten samen, stoten af, strekken zich uit en imploderen weer. Een Spacequake van 10 op de schaal van Richter.

olympus-digital-camera-22

Boris van Berkum, senior curator MAMA (NL), Ken Pratt, freelance curator (UK), Bettina Carl, artist en co-director Capri Project Space Berlin (DE), Jeanne van Heeswijk, artist (NL)

 

Ann Demeester, director W139 (NL), Sue-An van der Zijp curator Groninger Museum (NL)

Het werk van Jonmar van Vlijmen opgenomen in Spacequake is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Outsign BV, full service XXXL printing voor alle in- en outdoor promotie met een maximale impact.

 

Samengesteld door Rudy Nacken, Carolien van den Akker, Gerben Willers, Sandra van Dongen, Yasser Ballemans en Karina van Bezooije met bijdragen van Adriaan van der Ploeg, Joep Overtoom, Roel Klungel, Ola Vasiljeva, Steven A. Leijen, Judith Hofland, Veronique Driedonks, Rob Donkers, Jonmar van Vlijmen, Golie Talaie, Bliss

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam