"Waar Hyperrealiteit en Digitale Creatie Samenkwamen."

Afgelopen zomer hebben we Maria Mombers’ Portal Park tentoongesteld in de showroom, een plek waar de grens tussen realiteit en illusie vervaagde, en online levens veranderden in hyperrealiteit.

‘Welcome Back to Portal Park’ was een virtuele residentie georganiseerd door Maria Mombers en MaMA Rotterdam. Van 7 augustus tot 27 augustus had een groep van 9 kunstenaars, content creators en onderzoekers met interesse in internetcultuur toegang tot een virtuele studio in Mozilla hubs. Hier werkten ze individueel aan projecten die nu te zien zijn in de virtuele Portal Park-tentoonstelling.

Met het leven online is een nieuwe vorm van creativiteit geïntroduceerd: contentcreatie. Via memes, GIFs, TikToks en vele andere visuele manifestaties uiten we onszelf en onze creativiteit. Maria Mombers, CEO van Portal Park, gelooft sterk dat sommige online content niet alleen bedoeld is voor vermaak, maar ook geweldige middelen zijn voor zelfexpressie en ons veel vertellen over de wereld waarin we leven. In ‘Welcome Back to Portal Park’ hebben Alexander Schmidt, Ezgi Aktug, Famke Immelmann, Franco Mamaril, Kexin Hong, Marina Prada Ramos, Ringailė Demšytė, Sabrina Lumer en Tosca Valentijn Hamel onderzoek gedaan en de term ‘contentcreatie’ hergedefinieerd met behulp van activerende opdrachten en inspiratiesessies. In gesprekken geleid door Lukas Völp, Nikola Scheibe, Abdo Hassan, Trevor Mcfedries, Pleun Gremmen en Noemi Biro kwamen onderwerpen als algoritmes, kunstmatige intelligentie, online identiteit en het bouwen van virtuele werelden aan bod. Log in op Mozilla Hubs om de virtuele tentoonstelling te bekijken, gepresenteerd in een wereld gebouwd door Pleun Gremmen en Noemi Biro.

‘Welcome Back to Portal Park’ is mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Mondriaan Fonds, het Elize Mathilde Fonds, het Nieuwe Instituut en de Gemeente Rotterdam.

De aftermovie van ‘Welcome Back to Portal Park’ is gemaakt door Rogier Mulder en Peter Marcus. Grafisch ontwerp door Studio Appartement.

Maria Mombers (1998) is beeldend kunstenaar, vormgever en docent met een fascinatie voor pop – en internetcultuur. Met een interesse voor de sociale kant van het online domein, zoekt zij in digitale omgevingen naar content die volgens haar in een hedendaags kunstmuseum thuishoort. Wat ze aantreft is even grappig als bizar. Hoe gaan wij om met de mogelijkheden van nieuwe technologie? In wat voor virtuele omgeving ontmoeten we elkaar en waarom vinden we juist die plekken interessant? Niet de techniek zelf, maar onze relatie tot deze nieuwe ontwikkelingen, staan centraal in haar werk.

De grens tussen de fysieke realiteit en het digitale domein vervaagt steeds meer. Dankzij razendsnelle ontwikkelingen in technologie staan we aan de vooravond van een nieuwe wereld – even virtueel als tastbaar, online en offline in één: Welkom bij Portal Park: een nieuwe wereld in het hart van Rotterdam – een speelparadijs, een geënsceneerde realiteit, een plek van illusie, desillusie en mogelijkheid… want achter een uitgang schuilt een ingang, achter open deuren – een leeg veld. Welkom in Portal Park. Welkom in deze nieuwe realiteit.

Related

Website by HOAX Amsterdam