Nabootsing is zowel een zelfopoffering als een toe-eigening van de ander, een strategische balans tussen jezelf zichtbaar maken en één worden met je omgeving.

Met werk van: Kévin Bray, Kerry Downey, Nina Glockner, Vytautas Kumža en Kari Robertson.

Geprogrammeerd door: Lila Athanasiadou


In natuurlijke omgevingen maken organismen vaak gebruik van nabootsing (mimicry) als verdedigingsmechanisme, aanvalstechniek of paringsritueel. Kleinere prooien verleiden potentiële partners door zich op het juiste moment opzichtig te laten zien. Wanneer er grotere prooien in de buurt zijn kiezen de kleintjes juist voor hun eigen veiligheid door onzichtbaar te worden. In zijn vroegere werk beschrijft socioloog en theoreticus Roger Caillois nabootsing echter als meer dan alleen een overlevingsstrategie. Hij ziet nabootsing als een manifestatie van een gevaarlijke identiteitscrisis – een crisis die in extreme gevallen leidt tot complete zelf-uitwissing, zoals kan worden waargenomen bij sommige insectensoorten. In feite is nabootsing zowel een zelfopoffering als een toe-eigening van de ander, een strategische balans tussen jezelf zichtbaar maken en één worden met je omgeving.

De tentoonstelling Smeared States verkent mechanismen die ten grondslag liggen aan nabootsing en onderzoekt beelden en beeldtaal vanuit een queer invalshoek. Hierbij staat de betekenis van voorgrond, achtergrond, de illusie van diepte en de glans van oppervlaktes centraal. Nabootsing is namelijk meer dan alleen oppervlakkige camouflage. Het is een samenspel van versmelting, corruptie en toe-eigening. De kunstenaars die meewerken aan Smeared States laten zien dat de contouren van een zogenaamde onveranderlijke natuurlijke identiteit of een vaststaande diepte verzinsels zijn; een schijnwerkelijkheid die kan worden ontleed. De tentoonstelling toont nieuwe mixed media werken, die variëren van film en fotografie tot performances en installaties. Alle werken gaan dieper in op de gecompliceerde verhouding tussen vlakheid en driedimensionaliteit. Smeared States bevraagt het artificiële karakter van wat wij vaak als een natuurlijk gegeven zien.

MAMA verleid je om je blik op de omgeving om te keren. De tentoonstelling neemt je mee door een prikkelend interieur, gevuld met lichamelijke projecties die zich vermenigvuldigen, reflecteren en buiten de gebaande paden treden. In een omgeving met werk dat zowel theatraal is opgesteld als zich aan het zicht onttrekt, word je uitgenodigd de transformerende kant van ´vervaging´ zelf te ervaren. Naast de tentoonstelling organiseren we diverse evenementen die zijn geïnspireerd op de thema’s van Smeared States.

In het kader van Smeared States verschenen de onderstaande verhalen op onze Universe.

De titel van de tentoonstelling ontleent zijn naam aan een term die binnen de kwantummechanica wordt gebruik om de staat van een elektron te beschrijven, vóórdat daar een meting op los is gelaten die bepaalt of het een deeltje of golf is. Daarnaast refereert het woord ‘smeared’ aan het bevlekken van een object door de contouren te vervagen.

smeared_states_lotte_stekelenburg_6-2

Open galerij
Smeared States (2019) - Lotte Stekelenburg

14 juni: Opening – Smeared States / 18.00 – 21.00
22 juni: Film screening – Kerry Downey & GHOST @ Tender Center / 19.00 – 21.00
5 juli: Performancelezing – Slow Reading Club  / 20.00 – 00.00
26 juli: Performance – Gardening Disorder door Nina Glockner / 19.00 – 20.00
11 augustus: Team MAMA IRL – Smeared Quiz @ Slash Gallery 18:00 / 22:00

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam