Schoultz geeft met zijn werk commentaar op thema’s in de wereldgeschiedenis die zich volgens hem steeds herhalen

Voor Andrew Schoultz is kunst een oncontroleerbare passie en obsessie. Dat blijkt onder andere uit de veelheid van schilderijen, tekeningen, muurschilderingen, installaties, foto’s, graffiti en sculpturen die hij produceert.

Sinds 1997 werkt hij vanuit San Francisco aan grote muurschilderingen, al dan niet in de openbare ruimte, die zijn handelsmerk zijn geworden. Ze lijken een fusie van politieke strips van Doctor Seuss, het sociale bewustzijn van het Chicano Muralisme, en de grillige realiteit van protest en schoonheid.

supportimage_home_chaotic-balance_08-03_05

De symbolische beeldtaal in zijn schilderingen refereert aan de christelijke iconografie, miniaturen uit het Midden-Oosten, middeleeuwse landkaarten en is een herinterpretatie van volkskunst. Zo ontstaat een oeuvre van gedetailleerde verhalen over een apocalyptische wereld gevuld met chaos, hersenschimmen en fantasie; bizarre politieke landschappen gefilterd door de matrix van graffiti en strips.

Schoultz geeft met zijn werk commentaar op thema’s in de wereldgeschiedenis die zich volgens hem steeds herhalen, zoals oorlogen, kolonialisme en de relatie tussen mens en natuur die door veranderde technologie steeds opnieuw moet worden uitgevonden.

supportimage_home_chaotic-balance_08-03_02

Speciaal voor deze tentoonstelling maakt Schoultz in de showroom muurschilderingen en objecten. Daarnaast bevat deze eerste solo presentatie van hem in Nederland een aantal nieuwe tekeningen uit 2008.

MAMA bedankt:
Lindsay Charlwood / Galerie Roberts and Tilton, Los Angeles.

Met een bijdrage van Andrew Schoultz

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam