Alle kunstenaars in de tentoonstelling zijn opgeleid binnen de Westerse kunsttraditie van ná het modernisme en het conceptualisme en dit gegeven komt duidelijk naar voren in hun werk.
supportimage_home_re-aspora_07-05-02

De tentoonstelling Re-aspora – Locus One gaat over hybriditeit en pluriformiteit. Het project stelt het werk centraal van een groep hedendaagse kunstenaars die, door eigen keuze, migratie of persoonlijke geschiedenis, in het bezit is van een meervoudige identiteit: westers of Europees – en daarbij nog iets extra’s.

In sommige gevallen is die extra persoonlijke identiteit verbonden met de eigen geschiedenis en verwijst naar bredere patronen van migratie, conflicten en kolonialisme. Het werk is, in ieder geval op sommige niveaus, gericht op een vorm van meervoudigheid, op vermenging.

supportimage_home_re-aspora_07-05-04

Alle kunstenaars in de tentoonstelling zijn opgeleid binnen de Westerse kunsttraditie van ná het modernisme en het conceptualisme en dit gegeven komt duidelijk naar voren in hun werk. Maar ook tuigen ze elk het begrip van de hedendaagse kunstpraktijk op, door het produceren van werk waarin zij refereren naar overduidelijke ‘non Westerse’ vormen en tradities.
Voortbordurend op traditionele patronen, decoratieve vormen en zelfs kostuumtradities, bouwen ze zo een discours op, waarin de visuele betekenis tegelijkertijd refereert aan de canon van westerse hedendaagse kunst en aan iets dat we meteen herkennen als afkomstig van buiten westerse culturele tradities.

De bedoeling is dat het Re-asora project na de eerste presentatie bij showroom MAMA op andere locaties te zien zal zijn. Toch is het geen reizende tentoonstelling, maar één die op iedere nieuwe locatie het werk van de uitgenodigde kunstenaars opnieuw in zijn context zal plaatsen. Dit kan resulteren in een per locatie veranderende samenstelling van kunstenaars of kunstwerken.

Samengesteld door Ken Pratt met bijdrage van Camilla Akraka, Pamela So, Arif Ozacka, Karen Tang, Dwight Marica, Nezaket Ekici en Hassan Darsi.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam