ASMR kan gekarakteriseerd worden als een plezierig fysieke prikkelende sensatie in het hoofd, de hoofdhuid of perifere zones van het lichaam als reactie op visuele, auditieve en/of sensitieve stimulansen. ASMR, ook wel een 'braingasm' genoemd

MAMA presenteert een solotentoonstelling van de jonge kunstenares Petra Cortright (US, 1986), ASMR.

supportimage_home_asmr_14-04e
supportimage_home_asmr_14-04f

Cortright verwierf de afgelopen jaren faam met haar YouTube performances en digitale schilderijen. Haar werk werd besproken in onder andere Artforum, TIME, Flaunt Magazine en de New York Times Magazine. Cortrights werk is wereldwijd getoond in verschillende groepstentoonstellingen zoals in het Internet Paviljoen op de Biënnale van Venetië (2009), de San Jose Biënnale (2010) en de Biënnale van Lyon (2013), en de Los Angeles Contemporary Museum of Art. Cortright had solotentoonstellingen in Midnight Club, Berlijn, Preteen Gallery, Mexico Stad en recent in Steve Turner Gallery, Los Angeles.

supportimage_home_asmr_14-04c
supportimage_home_asmr_14-04b

MAMA laat de meest recente YouTube performances van Petra Cortright zien. Hierin staan zijzelf en haar eigen lichaam centraal. Met de webcam registreert ze simpele acties en handelingen, die ze vaak met standaard effecten uit de basic webcam software bewerkt. Lichaamsdelen worden vergroot, vervormd of verdubbeld. Naast de videowerken worden er nieuwe digitale prints vertoond die speciaal voor deze tentoonstelling worden geproduceerd.

De titel, ASMR, staat voor het neologisme Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR kan gekarakteriseerd worden als een plezierig fysieke prikkelende sensatie in het hoofd, de hoofdhuid of perifere zones van het lichaam als reactie op visuele, auditieve en/of sensitieve stimulansen. ASMR, ook wel een ‘braingasm’ genoemd, werd pas recentelijk opgepikt door de populaire cultuur in de vorm van online blogging communities. Een significant deel van de ASMR gemeenschap bestaat uit jonge vrouwen die hun eigen –soms zeer succesvolle– YouTube kanalen hebben vol zintuigenprikkelende video’s.

supportimage_home_asmr_14-04a

De solotentoonstelling van Petra Cortright sluit aan bij MAMA’s beleidsthema Internet Aware waarin de focus ligt op de online en offline cultuur en kunst en waar objecten en beelden niet begrepen kunnen worden zonder kennis te hebben van de systemen, symbolen en mogelijkheden die het internet biedt en creëert.

Samengesteld door Gerben Willers met bijdrage van Petra Cortright

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam