De ruiten eruit! Showroom MAMA wordt een openbare ruimte.

Showroom MAMA zal vanaf 15 juli t/m 25 juli 2004 haar etalageramen uit de pui verwijderen. De tentoonstelling in showroom MAMA is dan dag en nacht te bezoeken.

De curator Boris van Berkum van MAMA heeft de architecten van de Ruimte en 2012 de opdracht gegeven om een openbaar stadspodium te bouwen. Op dit podium kan iedereen zich bij MAMA aanmelden om iets organiseren. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

De ramen uit de MAMA pui zijn als materiaal gebruikt in de Glass Hotel Suite. Uit het city podium klinkt het absurdistische hoorspel Sonic Spocht van het kunstenaars-duo HuMobisten. Het Cam Kong Collective heeft een videoinstallatie gebouwd waarbij zij gebruik maken van bewakingscamera’s. De animatie van Jan van Nuenen ” Warning Petrol Pipeline” is het best te omschrijven als een hallucinerend hedendaags scenario over de sabotage van de distributie van olie. De directe aanleiding voor dit tiendaagse fenomeen is de onthulling van het sculptuur “The Hermitage” van de Amerikaanse architect Lebbeus Woods. De 15 deelnemende kunstenaars hebben in totaal 5 installaties gebouwd met Woods’gedachtengoed als inspiratiebron.

The Hermitage
Op donderdag 15 juli 2004 onthult het NAi zijn nieuwste aanwinst, “The Hermitage” van de Amerikaanse visionaire architect Lebbeus Woods (1940). Deze parasietachtige stalen sculptuur, Woods’ enige gerealiseerde project in de openbare ruimte, siert vanaf dan de oostkop van het depotgebouw. The Hermitage ontstond in 1999 uit een samenwerkingsverband van de TU Eindhoven en de
MU Art Foundation. Woods maakte een abstracte “kluizenaarscel”, die de spanning verbeeldt tussen individu en massa.

Het kunstwerk werd als een tijdelijke installatie twee jaar aan de gevel van De Witte Dame in Eindhoven bevestigd en daarna opgeslagen.

Onlangs werd The Hermitage door de TU Eindhoven aan het NAi geschonken en vervolgens ingrijpend gerestaureerd. De opvallende nieuwe lokatie op de grens van stadscentrum en Museumpark versterkt de expressieve kracht van het werk. The Hermitage heeft eindelijk een thuishaven.

City City Bang Bang
MAMA gebruikt The Hermitage als uitgangspunt voor het project City City Bang Bang. Het gedachtengoed van Lebbeus Woods werd food for thought voor 15 Nederlandse kunstenaars. Het resultaat bestaat uit vijf installaties in de buitenruimte op de as showroom MAMA – NAi.
Wilt u getuige zijn van de premières, onthullingen en presentaties? Sluit u dan aan bij de domino-processie.

De Stad in Crisis is het centrale thema van het project. ‘Juist in een crisis,’ stelt Woods, ‘is er ruimte voor een nieuwe onorthodoxe aanpak. ‘MAMA heeft deze uitspraak ter harte genomen: de glazen gevel van MAMA wordt verwijderd, waardoor de showroom openbare ruimte wordt en er een Open City Podium en tentoonstelling ontstaat.

De vijf installaties staan verspreid over diverse locaties en zijn tien dagen lang te zien, 24 uur per etmaal, van vrijdag 16 juli t/m zondag 25 juli.

Open City Podium
Het podium staat aan alle organisaties en individuen ter beschikking om iets te organiseren. Een feestje, een performance, een filmprojectie of iets anders leuks. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

 

Samengesteld door Boris van Berkum, Jean Paul Baeten, Iris Schutten met bijdragen van Cam Kong collectief (Yasser Ballemans, Yoeri Martha, Nikki Koole, Sander Christiaan van Heerde, Wies Arts, Joost Halbertsma, Marinke Marcelis, Edmee Plaatser), Jan van Nuenen, De Humobisten (Rufus. K & Gyz la Rivière], Architectuurwerkplaats de RUIMTE & 2012 architecten (Iris de Kievith & Iris Schutten, Job Nieman & Jan Jongert)

 

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam