Laat je leiden, heen en weer, door de straten van BoTu. Met BoTu: Heen & Weer trekt MAMA eropuit, even weg van haar thuishaven op de Witte de Withstraat, en nestelt zich in het historische Zakkendragershuisje, wat als uitvalsbasis dient voor een “route-tentoonstelling” door de wijk Bospolder-Tussendijken.

Vijf kunstenaars bezochten in juli de wijk BoTu en maakten nieuw werk gebaseerd op dit bezoek. Zij reageren op de omgeving en tonen de blik van een buitenstaander die heen komt en weer gaat.

supportimage_home_botu_16-14_03

De route ontvouwt zich aan de hand van een audiotour van Michiel Cox langs bijzondere locaties in de wijk. Plekken als ‘de Tovertunnel’, of een verlaten speeltuin, komen hierin zélf aan het woord over recente ontwikkelingen. Deze veranderingen worden door Dries Depoorter juist in beeld gebracht – aan de hand van oude Google Street View beelden. Een karakteristiek hoekpand in BoTu dient als inspiratie voor een nieuwe videocollage van voorbijgangers, bewoners en objecten van Douwe Dijkstra, en dient tegelijkertijd als projectievlak van de film. Max Colson duikt in de ontstaansgeschiedenis van Le Medi, een klein wooncomplex geïnspireerd op mediterrane architectuur, en ontrafelt deze aan de hand van een animatiefilm en 3D-print. De Zwitserse Bastien Gachet brengt vanzelfsprekende ruimten en objecten in twijfel; in het toekomstige pand van Galerie Sissingh, een voormalige autogarage, zet hij de kijkers blik op scherp.

supportimage_home_botu_16-14_01

Publicatie
De route wordt vergezeld door een publicatie waarin Rotterdammers aan het woord komen. Vijf jonge Rotterdamse schrijvers maakten een nieuwe tekst, gebaseerd op gebeurtenissen uit de wijk BoTu en variëren van poëzie tot kort- of stripverhaal. De audiotour van Michiel Cox, omgezet in tekst en ondersteund met fotografie van Tomas Mutsaers, neemt de lezer mee op reis door BoTu.

Auteurs: Edna Azulay, Umeu Bartelds, Tommy Ventevogel ism Elzeline Kooy, Simon Weeda en Gino van Weenen.

Rookies MA
BoTu: Heen & Weer is een product van de Rookies MA (’16). Rookies MA is een talentontwikkelingstraject van MAMA. Aanstormende professionals ontwikkelen zelf een project van begin- tot eind, ondersteund door coaches en masterclasses.

supportimage_home_botu_16-14_02

Route & Praktische informatie
Startpunt: Het Zakkendragershuisje, Voorstraat 13, openingstijden: wo – zo, 13 – 18 uur.
Locaties: Studio Delfshaven, (toekomstige) Galerie Sissingh, Makerspace BouwKeet, Proefpark de Punt.

Bezoekers kunnen zich melden bij het Zakkendragershuisje. Daar staat een host van MAMA hen te woord en ontvangen zij een gratis publicatie met de route. De audiotour wordt middels QR codes langs de route aangeboden. Een beperkt aantal tours op MP3-spelers kunnen worden geleend bij het Zakkendragershuisje.

Met dank aan:
de Makerspace BouwKeet, het Proefpark de punt, het Zakkendragershuisje, Schiezicht,Studio Delfshaven en Inloopwinkel Alliantie Schiedamseweg.

BoTu: Heen & Weer is mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht en Prins Bernhard Fonds Zuid-Holland.

Samengesteld door Tomas Mutsaers, Sjors van Rijnsbergen, Eva Nobbe, Giulia Di Pietro en Charlotte Tasma met bijdrage van Michiel Cox & Tomas Mutsaers, Dries Depoorter, Max Colson, Douwe Dijkstra en Bastien Gachet.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam