Op vrijdag 14 november, om 18.00 uur opent Showroom MAMA de groepsexpositie SMLXL. Getoond wordt werk van groene en rijpe kunstenaars, die bovendien op zeer uiteenlopende schaal werken.
2003-smlxl-huisje-01

 

Small: Silvia Russell toont een selectie van kleine tekeningen, gebaseerd op een zeer ingrijpende gebeurtenis in haar leven. Deze tekeningen zijn zeer direct en tonen de reactie van de kunstenaar op haar alledaagse omgeving. Silvia Russell woont en werkt tijdelijk in New York en maakt dagelijks minstens een tekening. Door de wijze waarop het werk gepresenteerd wordt toont het zowel samenhang als contrast en wordt er een indringend, persoonlijk verhaal verteld.

Small: Ester Janssen werkt ook op klein formaat, maar ruimtelijk. Zij maakt kleine huisjes; archetypisch voor een ideaalbeeld en een gestandaardiseerde wereld. De ingetogen stijl en het kleine formaat van het werk zijn een reactie op de overvloed aan visuele impulsen waaraan we worden blootgesteld en nodigen de kijker uit tot concentratie en contemplatie.

Medium: Op 14 november strijden Iepe the Joker en Luis the Lawyer -in Paradiso, Amsterdam- in de boksring en op het schaakbord om de wereldtitel schaken-boksen. Het kampioensgevecht wordt onder auspiciën van de World Chess Boxing Organisation (WCBO) georganiseerd. Hiermee introduceert het WCBO de nieuwe koningsdiscipline in de sportwereld. In Showroom MAMA zal een videoverslag van deze match vertoont worden, naast diverse parafernalia zoals de originele Champion’s Belt, de schaakrobotarm, de outfits van de deelnemers en ander materiaal. [www.wcbo.org]

Small tot Extra Large: Joris Oprins presenteert zijn nieuwste animatie-video ‘How Snjezi Tjeiovec Found His Ancestors’ : een even aangrijpende als hilarische vertelling in de traditie van de klassieke Russische verhalenvertellers en de voormalige Oostblok-animatiestudio’s. http://www.jobjorisenmarieke.nl

Large: Tessa Koot presenteert haar levensgrote ‘Ramona Dull’, een beeld -of pop- van een strijdbare vrouw, vervaardigd uit leer. Hiermee wordt het concept ‘girl power’ met genaaldhakte voeten getreden: Koot gebruikt ambachtelijke technieken om bij te dragen aan de nieuwe, feministische Pop-artbeweging en sluit zo aan bij fenomenen als girl band Chicks on Speed, rock star Peaches en kunstenaar Madeleine Berkheimer. Het beeld is ontstaan in een organisch proces en is opgebouwd uit vele honderden kleine patroondelen.

Extra Large: Erik Habets toont het grootste werk van deze expositie, toepasselijk ‘Hannibal’ getiteld. Dit beeldhouwwerk van een reusachtige olifant sluit aan bij andere grote, op comic-geinspireerde sculpturen waarmee Habets op een humoristische wijze de toeschouwers wil overdonderen en verwonderen. ” I show hero’s from the past and the present big strong and funny, but there is always something bigger.”

Small tot Extra Large: Als speciale toegift beleeft ook de video ‘SET 4’ van Jan van Nuenen zijn premiere. ‘SET 4’ is opgebouwd uit beelden “van het meest saaie televisiekanaal dat ik kon vinden: the Sports Channel”, aldus Van Nuenen. De animatie die Van Nuenen componeerde is een hypnotiserende, kaleidoscopische choreografie van tafeltennis, schoonspringen en basketball.

Met bijdragen van Silvia Russell, Ester Janssen, IEPE, Joris Oprins, Tessa Koot, Erik Habets en Jan van Nuenen.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam