Circus Cerný is een overzichtstentoonstelling van de beeldende kunst van de Tsjechische beeldhouwer David Cerný (Praag, 1967) .

De vaak monumentale kunstwerken zijn verspreid over 9 verschillende locaties in en rond de Witte de Withstraat en is onderdeel van kunst-en cultuurfestival “DE WERELD VAN  WITTE DE WITH”. Het Circus manifesteert zich in expositie- en openbare ruimtes. Enkele voorbeelden: Gigantische zwarte baby’s inspecteren als insekten het gebouw van de Rotterdamse Gehandicapten Organisatie, een man van middelbare leeftijd hangt aan de vlaggemast van museum Boijmans Van Beuningen, een Trabant loopt als een heilige (koe) over het water van de Eendrachtssingel, in TENT. maken twee meter hoge pistolen de vreemdste geluiden. Circus Černý is een indrukwekkend ouvre van een Rebel with a Cause.

David Černý
Hoewel de Tsjechische beeldhouwer David Černý ook al vóór 1989 kunst maakte, wordt zijn werk
meestal in verband gebracht met het spontane volksfeest dat uitbrak na de val van het IJzeren Gordijn. Vooral in Praag voltrok zich een radicale metamorfose. Wat eens verboden was, was opeens legaal, de openbare ruimte was echt weer openbaar en de kunst was zich zeer bewust van haar vermogen om met mensen te communiceren. De schrijver Jachym Topol typeerde de snelle veranderingen in zijn postcommunistische vaderland als een periode waarin de tijd explodeerde. We kunnen ons Černý voorstellen als een van de ontwerpers van deze explosie, als iemand die overal om zich heen feestelijk vuurwerk afstak. Hij heeft over de hele wereld geëxposeerd en blijft dol op het uithalen van grappen en mystificaties. Naast traditionele kunst houdt hij zich de laatste jaren ook bezig met cultureel activisme, filmen en technomuziek

Roze Tank
Černý’s repuatatie als creative rebel neemt een vogelvlucht wanneer hij besluit om een Sovjettank baby-roze te verven. Juist deze sovjet tank was een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de Russiche bevrijding van Tsjechoslowakije uit de greep van Nazi Duitsland. Černý’s daad slaat in als een bom. De natie raakt verstrikt in talloze verhitte discussies op straat en zelfs in het parlement, terwijl de internationale pers rond het roze fenomeen neerstreek. Sindsdien is Černý de publieke discussie blijven voeden met zijn provocerende kunst.

In het kader van de tentoonstelling wordt er ook een publieksprogramma georganiseerd:

Tijdens het kunst-en cultuurfestival “de Wereld van Witte de With” (13, 14 &15 september) verrijken David Černý en Tomáš Pospiszyl (1967), curator te Praag de tentoonstelling met anekdotes en de verschillende invalshoeken die ten grondslag liggen aan Circus Černý
Locatie: Museumparkkerk, zondag 15 september 15.00 uur

Locaties:

“BABIES”

R’go gebouw, Schiedamsevest 154

“SMALLNESS”

Politiegalerie, Witte de Withstraat 25

Kleinste Museum van Nagsael, Botersloot 40

Openingstijden: ma.-vrij. 08.00-16.30 uur, zat.-zon. 13.00-17.00 uur

“ARTIST KIT” + “CZECH NATIVITY”

MAMA, Witte de Withstraat 29-31

Openingstijden: woe.-zon. 13.00-18.00 uur

“GUNS”

Tent., Witte de Withstraat 50

Openingstijden: dins.-zon.11.00-18.00 uur

13 september t/m 13 oktober !!!

“QUO VADIS”

Westersingel/ Eendrachtsweg

“MAN HANGING OUT”

Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20

“MEAT”

NAi, Museumpark 25

“TOYS’R’US

Museumpark/ Witte de Withstraat

Persinformatie en beeldmateriaal: Karen van der Spek ( Rotterdam Festivals)

karen@rotterdamfestivals.nl

Publieksinformatie:

www.circuscerny.com

www.mamamedia.nl

Mama showroom, tel: 010-4330695

Over IRL

Ons leven wordt gedomineerd door de zelfgeproduceerde werkelijkheden die we tegenkomen op het internet en social media. Deze spanning tussen feit en fictie raakt de kern van het leidmotief IN REAL LIFE. De enige manier om aan de post-truth te ontsnappen is elkaar in het echt (IN REAL LIFE) te ontmoeten. Dat doen we onder meer in de vorm van lezingen, masterclasses, workshops, excursies en feesten die uiting geven aan de ideeën achter HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam