Of het nu gaat om “je favoriete gerecht” die tot aan de deur wordt bezorgd op de bezwete ruggen van onderbetaalde bezorgers of om onze huizen die tegenwoordig ook dienen als geraffineerde hostels voor de wispelturige reiziger; we verkeren in eeuwige staat van paraatheid. We zijn niet langer staande – we “poppen”.
supportimage_home_carebare_18-06_03-2foto door Lotte Stekelenburg

Care Bare is een speculatieve showroom die reflecteert op de eigenaardige taferelen van deze hedendaagse fenomenen.

Met Care Bare verdiept MAMA – in nauwe samenwerking met kunstenaar Mat Do en haarsalon DKUK uit Londen – zich in deze hedendaagse fenomenen die kunnen worden beschouwd als de onverzadigbare verslavingen van onze maatschappij. De corporaties die deze verslavingen voeden opereren doorlopend en met gesloten deuren. Ze vormen een bedreiging voor onze arbeidsomstandigheden, voor de ontwikkeling van gemeenschappen en voor de ecologie van onze aarde. Dit soort platforms en concepten hebben ons in feite niks te bieden behalve de illusie van intimiteit, authenticiteit en op maat gemaakte zorg.

Care Bare is een hybride installatie en een ruimte voor aandacht in de vorm van een speculatieve showroom. Als een slang die zijn eigen staart bijt spreekt Care Bare haar eigen realiteit tegen door zich de (vormen)taal van een haarsalon toe te eigenen. Daarmee verwacht ze geroutineerde participatie van de bezoekerklant te ontvangen.

Bezoeker/klanten kunnen achterover leunen in ligstoelen naast mannequins die deels gehuld zijn in kledingstukken afkomstig uit de garderobe van de kunstenaar. Terwijl een stroom aan tijdschriften het bestaan van de ruimte bevestigt, laten omringende schermen een drieluik zien bestaande uit bewerkte Hollywood films van de Nederlandse filmmaker Paul Verhoeven. De schermen fungeren als spiegels en dienen als allegorieën van de verbeterde mens. Door de toewijding in de inhoud ontsnapt Care Bare aan een volledig cynische ineenstorting. Het is een plek waarin elke handgeslagen klinknagel en ieder laser gesneden stuk leer er toe doen.

supportimage_home_carebare_18-06_02-2

Deze tentoonstelling is een concept voor DKUK. Door Mat Do.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam