Door een groot aantal kunstwerken van de meest belangrijke kunstenaars uit de hedendaagse kunstwereld te analyseren en te categoriseren, werd er een aantal instructies gegenereerd die stap voor stap uitleggen hoe succesvolle kunstwerken gemaakt moeten worden.

MAMA presenteert The Fear Of Missing Out, de nieuwste tentoonstelling van de Zweedse kunstenaar Jonas Lund (SE,1984). De titel vindt zijn herkomst in de door het internetgebruik ontwikkelde angst niet in staat te zijn de zich snel ontwikkelende wereld te kunnen volgen en constant één stap achter te lopen, zich op de verkeerde plek te bevinden en de meest fantastische evenementen te missen.

mainimage_home_tfomo_13-xx

The Fear Of Missing Out suggereert dat het mogelijk is om de kunstwereld een stap voor te zijn door middel van goed gemaakte algoritmes en gecomputeriseerde logica. De werken in de show zijn het resultaat van een computer algoritme dat is geschreven door Lund. Door een groot aantal kunstwerken van de meest belangrijke kunstenaars uit de hedendaagse kunstwereld te analyseren en te categoriseren, werd er een aantal instructies gegenereerd die stap voor stap uitleggen hoe succesvolle kunstwerken gemaakt moeten worden. De kunstenaar heeft vervolgens heel simpel deze instructies uitgevoerd om de werken te doen ontstaan.

In The Fear Of Missing Out worden belangrijke begrippen uit de kunstwereld, zoals authenticiteit, kunstenaarschap, talent en creativiteit in twijfel getrokken. Tegelijkertijd staat de titel voor de drang om in de huidige transparante informatiesamenleving deel uit te maken van een overkoepelend digitaal netwerk.

supportimage_home_tfomo_13-xx_04

Het afgelopen jaar heeft Jonas Lund intensief samen gewerkt met Gerben Willers, de curator van MAMA. Op 27 september vindt een pre-opening van The Fear of Missing Out plaats. Vanaf dat moment tot aan de publieksopening op 11 oktober werkt Lund in de showroom aan de realisatie en installatie van de werken voor The Fear of Missing Out. Dit proces is te volgen, in de showroom en online.

Samengesteld door Gerben Willers met bijdrage van Jonas Lund

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam