MAMA presenteert CONDITION, een groepstentoonstelling waarin de relatie tussen kunst, fitness en de grenzen van het lichamelijk vermogen wordt onderzocht. MAMA toont nieuwe werken van kunstenaars die verschillende perspectieven op het fitte lichaam laten zien. Naast de tentoonstelling biedt CONDITION ruimte voor performance, training en fysiek welzijn.
supportimage_home_condition_16-12b

In de rusteloze samenleving is fysiek welzijn een luxe en een koopwaar. Reclames laten ons geloven dat een fit lichaam een keuze is, je hoeft het alleen maar te willen.

Een geoptimaliseerd lijf voldoet niet enkel aan een schoonheidsideaal maar zal ook minder snel breken onder druk. In een maatschappij waarin tijd kostbaar is en efficiëntie een groot goed, lijkt conditie de voorwaarde om te excelleren. Of schuilt er in de onproductieve arbeid van repetitieve handelingen een interessante vorm van weerstand tegen dit systeem van doelmatigheid?

supportimage_home_condition_16-12a

Naast het oprekken van maatschappelijke grenzen en conventies kan beweging ook gebruikt worden om de limieten van het eigen lichamelijk vermogen op te zoeken. Florentina Holzinger maakt explosieve en zeer fysieke performances waarbij blessures niet zelden zijn. Ze werkt samen met Claudia Maté aan animatievideo’s waarin Florentina’s avatar lichamelijk nog verder kan gaan dan zijzelf. Suzie van Staaveren maakt werk dat uitnodigt tot aanraking en gebruik. In CONDITION toont ze haar keramieken ringen en probeert hiermee het publiek over te halen tot een fysieke uitdaging. Vanessa Brazeau schreef haar scriptie rennend, ze pleit voor een integratie van het lichaam in educatie en geeft tijdens CONDITION een workshop Ideogging.

In CONDITION gaat MAMA op zoek naar alternatieve vormen van fitness en lichamelijk welzijn. MAMA nodigt bezoekers uit dit ook te doen en biedt daarom naast de tentoonstelling een programma aan performances en workshops. Bezoek showroommama.nl voor het actuele programma en inschrijving.

supportimage_home_condition_16-12c
supportimage_home_condition_16-12f

De kunstenaars in CONDITION tonen, elk vanuit hun eigen fascinatie met beweging, dat trainen niet altijd alleen een fit lichaam als doel heeft maar ook kan dienen als oefening in het oprekken van maatschappelijke grenzen. Nina Cristante onderzoekt en ontwikkelt alternatieve systemen voor fysiek welzijn en pleit in haar werk voor zelfredzaamheid en autonomie. In CONDITION toont zij stills uit de nieuwe film “W”, die tijdens de opening online in première zal gaan. Life Sport opende in 2014 in Athene, op zoek naar alternatieve kunstfinanciering, een hybride ruimte die zowel joggingbroeken verkoopt en produceert als tentoonstellingsruimte voor kunst is. Life Sport toont in MAMA een installatie van deze joggingbroeken die doet denken aan sportwinkels die fitness verkopen als product en levensstijl. Voor Julius Thissen is zijn lichamelijke ontwikkeling onderdeel van zijn artistieke praktijk. Julius werd geboren als biologische vrouw en onderzoekt in zijn werk de grenzen van (stereotype) mannelijkheid. Vaak werkt hij samen met zijn personal trainer en muze aan performances, in CONDITION toont Julius twee nieuwe performances.

Programma

Datum: 9 september 2016
Tijd: 19:00 uur

De film “W” van Nina Cristante gaat online in premiere op amuse-i-d.vice.com
Datum: 9 september 2016

Datum: 23 september 2016
Tijd: 17:00 uur

Datum: 22 oktober 2016
Tijd: 14:00 uur

Datum: 30 oktober 2016
Tijd: 20:30 uur

supportimage_home_condition_16-12d

Samengesteld door Marloes de Vries met bijdrage van Vanessa Brazeau, Nina Cristiante, Florentina Holzinger, Life Sport, Claudia Maté, Suzie van Staaveren en Julius Thissen.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam