Van 9 september tot en met 6 november 2022 vond in MaMA’s showroom Het Grote Blauwe Thuis plaats: een expositie over de rol van vormgeving op de beleving van kunst. Met haar eigen ervaring als uitgangspunt, vertelde visueel verhalenverteller Naomi Brusselman een verhaal over overprikkeling in openbare ruimtes. Op basis van een uitgebreid onderzoek onder een neurodiverse gemeenschap en de verschillende manieren waarop mensen kunst kunnen beleven, combineerde Het Grote Blauwe Thuis prikkelende kunstwerken met een rustgevend ingedeelde tentoonstelling.

Omdat er verschillen zijn tussen de breinen van mensen en daarmee verschillende manieren van leren en informatieverwerking, werd de expositietekst van Het Grote Blauwe Thuis niet alleen op papier, maar ook via geluid aangeboden – als onderdeel van het (doorlopende) onderzoek naar hoe prikkelverwerking ingrijpt op kunstbeleving. Hieronder kun je voor een laatste keer de audiotour beluisteren, en daarmee nog een laatste keer Het Grote Blauwe Thuis op een auditieve manier beleven.

Welkom op een plek waar je niet overprikkeld raakt.

Deze ruimte is ook van jou.

Leg je spullen neer, 

hang je jas op, 

stap je gedachtenlandschap in. 

Welkom op een plek waar je niet overprikkeld raakt. 

Waar je vrij bent om te blijven en vrij bent om te gaan. 

Deze deur is geen drempel. 

Deze deur is een uitzicht. 

Kijk, hoe blauw is de lucht? 

Zie je de kraanvogels? Ze zweven. 

Welkom op een plek waar je niet overprikkeld raakt. 

Elke ruimte vertelt een verhaal. 

Dat verhaal gaat ook over jou. 

Elke ruimte maakt ruimte, 

voor je gedachtenlandschap. 

Welkom op een plek waar je niet overprikkeld raakt. 

Naomi Brusselman heeft een achtergrond in advertising en werkt als regisseur. Creatieve samenwerkingen en een aanstekelijk enthousiasme vormen de motor van haar werkzaamheden, waarbij ze verschillende maatschappelijke onderwerpen weet te vangen in kraakheldere beeldtaal.

Related

Website by HOAX Amsterdam