Drie Team MAMA-leden presenteren een unieke performance

Tijdens de opening van Climate Knowledges presenteren drie Team MAMA-leden een unieke performance die reflecteert op het thema van klimaatverandering. Binnen de huidige klimaatcrisis ervaart de Westerse samenleving de wereld veelal door een wetenschappelijke lens. Milieuproblemen worden opgelost met wetenschappelijke kennis en de ontwikkeling van meer en meer geavanceerde technologie. Als we de huidige klimaatproblemen daadwerkelijk willen tegengaan, moeten we de wereld op een andere manier leren begrijpen.

Wees welkom – toegang is gratis!

ratri-2Ratri Notosudirdjo

Met de komst van moderne wetenschap en technologie heeft de mineraalrijke modder die rivieren rijk zijn aan betekenis verloren. Vandaag de dag is modder getransformeerd van vrij stromende hulpbron naar staatseigendom. Zoals bij het vrij stromende animisme van onze voorouders.

Tributary is een performance van Ratri Notosudirdjo, samen met Bintang Manira en Helen Arudhanjan, waarbij zij de rivieroevers herdenken en hun weer laat terugkeren naar hun oorspronkelijke betekenis. Je meandert door de performers, terwijl je drie fases doormaakt die een nieuwe betekenis geven aan ‘modder’. En je opnieuw kennis maakt met onze animistische wortels. 

Kunnen we de kennis van de Westerse wetenschap ook in andere delen van de wereld toepassen? Valienska Magfira onderzoekt het Indonesische narratief over één van de meest angstaanjagende en zegenrijke natuurkrachten: Wind. Samen verkennen we de lichamelijke gevolgen van Wind en delen we een aantal gemoderniseerde traditionele handeling om deze teniet te doen.

 

Speel met de verschillende wetenschappen, en wellicht leer je nieuwe manier om jezelf te beschermen tegen de krachtige Winden van Rotterdam!    

valienska-2Valienska Magfira
yahaira_brito_morfe-3Yahaira Brito Morfe

Onze voorouders aanbaden de zon, de maan en de aarde. Zij uitten zichzelf door middel van rituelen en vroegen op die manier om hulp. In de 21e eeuw zijn wij hier veel minder mee bezig. Yahaira Brito Morfe stelt de vraag: waarom? Hoe komt het dat onze voorouders deze rituelen nog wel uitvoerden en waarom zijn die in ons leven geen dagelijkse koek meer is? En welke rol speelt kolonisatie bij het verdwijnen van deze rituelen?

In deze performance maakt Yahaira een offer aan de goden die ons altijd al hebben geholpen, en ons tot op de dag van vandaag nog steeds helpen. Zonder hen hebben wij geen bestaan. Yahaira nodigt je uit onderdeel te worden van haar ritueel.

tomasmutsaers_mama_museumnacht_web_008-2

Open galerij
Ratri Notosudirdjo tijdens Tributary (Foto: Tomas Mutsaers)

Over IRL

Ons leven wordt gedomineerd door de zelfgeproduceerde werkelijkheden die we tegenkomen op het internet en social media. Deze spanning tussen feit en fictie raakt de kern van het leidmotief IN REAL LIFE. De enige manier om aan de post-truth te ontsnappen is elkaar in het echt (IN REAL LIFE) te ontmoeten. Dat doen we onder meer in de vorm van lezingen, masterclasses, workshops, excursies en feesten die uiting geven aan de ideeën achter HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam