Climate Knowledges daagt je uit het gangbare debat omtrent de klimaatcrisis kritisch te benaderen en daarbij samen ons verleden, heden en toekomst te herzien.

LET OP: deze tentoonstelling is vanwege het coronavirus tijdelijk niet fysiek te bezoeken. Klik hier voor meer informatie.


Met: Annie Mackinnon (VK), Jessica El Mal (VK), Josèfa Ntjam (FR) en Regina Kanyu Wang (CN)

Geprogrammeerd door: Angela Chan (VK)

Design: Alex Walker (VK)


Allerlei vormen van kennis over het klimaat worden al eeuwen van generatie op generatie doorgegeven. In Climate Knowledges kijken drie beeldend kunstenaars en een science fiction-schrijver naar onze geschiedenis om de toekomst opnieuw vorm te geven. De tentoonstelling onderzoekt alternatieve manieren om na te denken over de waarheden van de huidige klimaatcrisis.

Aan de hand van speculatieve storytelling – van oude mythologieën tot futuristische toekomstbeelden  –  confronteren we de koloniale en patriarchale structuren die de oorsprong zijn van de klimaatcrisis waarin we ons bevinden. Ook vandaag zien we de invloeden van deze onrechtvaardige structuren nog steeds terug in het mainstream klimaatdebat: onderscheid op basis van ras, klasse en gender. Alleen door actief  lessen te trekken uit het verleden kunnen we een betere toekomst mogelijk maken voor mensen van kleur.

De werken van de kunstenaars in Climate Knowledges vormen een gezamenlijk verzet tegen de onrechtvaardigheden die hebben bijgedragen aan klimaatverandering en deze in stand houden. We vragen: ‘ Hoe definiëren we ‘kennis’ en ‘expertise’ over klimaatverandering?’, ‘Wie heeft de controle over de productie en het delen van deze informatie?’, en ‘Hoe komt deze informatie ten goede of ten nadele van gemarginaliseerde groepen?’. De tentoonstelling is een ontleding van de klimaatcrisis, waarbij we verkennen hoe wij op dit punt zijn gekomen, waar wij naartoe gaan en wie deel uitmaakt van dit ‘wij’.

ck_igsquare-min

De tentoonstelling is geprogrammeerd door Worm: art + ecology (wormworm.org), het platform van Angela Chan dat zich richt op de communicatie over klimaatverandering binnen hedendaagse kunstpraktijken. Als aanvulling op de tentoonstelling zijn er workshops en performances van de meewerkende kunstenaars. Daarnaast wordt tijdens Climate Knowledges samen met lokale klimaatactivisten een bibliotheek samengesteld met visuele media over klimaatverandering.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Internationaal bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

29 februari  / 14:00 – 16:00
Grounds for Concern
Collectieve workshop over betwiste grenzen door Jessica El Mal.

7 maart / 20:00 – 01:00
Opening: Climate Knowledges
Tijdens Museumnacht 010, met aanvullend programma door Team MAMA.

7 maart / 23:00 – 04:00 @ Ballroom
Climate Knowledges Afterparty
Georganiseerd door Worm: art + ecology met Londense clubavond Rani.

3 mei  / 15:00 – 17:00
Reflections on Making Practices
Workshop over het maken van duurzame manifesten door Annie Mackinnon.

7 mei / 19:00 – 21:00
I Am Nameless
Performance door Josèfa Ntjam.

N.T.B.
Climate Activism Visual Culture Library
Gesprekken over Rotterdams eerste visuele cultuur bibliotheek door Nederlandse klimaatactivisten.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related