Tijdens Various Exhibition Titles tonen vijf kunstenaars hun werk écht in het echt. Niet geïsoleerd op een witte muur, maar met de Witte de Withstraat als decor waar de realiteit continu nieuwe vormen aanneemt.

Met werk van: Elias CafmeyerMischa Doorenweerd, Florence JungMarijn OttenhofNatasha Taylor.

Geprogrammeerd door: Willem de Haan


Beste omstanders en anderen die nog geen onderdeel uitmaken van het script,

Deze tentoonstelling heeft drie titels. Je mag er zelf één (of meer) uitkiezen. Klinkt misschien verwarrend, maar dat valt best mee hoor. Zie het als een Instagram-filter waarmee je verschillende versies van dezelfde vakantiefoto laat zien. De drie titels zijn allemaal verschillende versies van dezelfde tentoonstelling. Toch?

Films, reclames, roddels, meme’s, romans, slap gelul in de kroeg: een goed verhaal beïnvloedt hoe we het dagelijks leven en de werkelijkheid beschouwen. Toch zijn de meeste verhalen in eerste instantie niet bedoeld om onwijs correcte informatie te geven. Ze hebben eerder het doel super goede entertainment te bieden. Doe je een fact check? Dan is het verhaal vast niet zo indrukwekkend meer, laat staan dat het nog impact maakt. Goede verhalen zijn catchy, grappig, sensationeel en als we geluk hebben zelfs een beetje vies. Hoe indrukwekkender een verhaal, hoe beter het blijft hangen. Voor de tentoonstelling A Research Against Research zijn vijf kunstenaars uitgenodigd om soortgelijke communicatiemethodes in te zetten – met het doel om jou, de bezoeker van MAMA, waardevolle en betrouwbare informatie te verschaffen over gebeurtenissen in de buurt.

Er lopen een hoop bijzondere figuren rond in de entertainment industrie, maar de meest ongrijpbare is en blijft: de stuntvrouw. In haar rol balanceert ze op de rand van fictie en realiteit. Ze speelt een essentiële rol in het realiseren van menig fictief verhaal, maar de stuntvrouw doet niet alsof. Alle stunts zijn écht gevaarlijk. De stuntvrouw is geen actrice, maar acteert tijdens de stunt voor heel even dat ze de actrice is. Tijdens de tentoonstelling Stunt Doubles treden vijf kunstenaars in de voetsporen van de stuntvrouw. Met behulp van een precieze enscenering, het plaatsen van objecten en verschillende vormen van storytelling zetten deze kunstenaars het schijnbaar dagelijkse leven in de Witte de Withstraat naar eigen hand.

Tijdens Various Exhibition Titles tonen vijf kunstenaars hun werk écht in het echt. Niet geïsoleerd op een witte muur, maar met de Witte de Withstraat als decor waar de realiteit continu nieuwe vormen aanneemt. Een mix van constante dagdagelijkse informatie als reclames, voorbijgangers, gesprekken, vogels, eten en uiteraard het weer zorgt ervoor dat situaties nooit hetzelfde zijn. Bekijk de tentoonstelling bijvoorbeeld nu maar eens. En neem de tijd… Ben je op een later moment toevallig weer in de buurt? Ga dan nog maar eens terug naar de showroom. Je zal merken dat het letterlijke levende decor zich altijd aanpast aan het moment. Zo krijg je enkel het nieuwste van het nieuwste te zien.

Welkom bij deze extreem gescripte tentoonstelling met bijzonder veel real-life situaties.

In het kader van Various Exhibition Titles verschenen de onderstaande verhalen op onze Universe.

27 september: Opening – Various Exhibition Titles / 18.00 – 21.00
10 oktober: The Concrete Comedy Club / 19.30 – 21.00 @ Club Haug
18 oktober: Reality Used To Be A Friend Of Mine / 19.00 – 21.00
15 november: Team MAMA takeover – In Real Life event
24 november: A Different Director / 19.00 – 21.00 @ Grote of Sint-Laurenskerk

ls_19-10-03_various-exhibition-titles_dsc8154

Open galerij
Various Exhibition Titles (2019) - Lotte Stekelenkburg

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam