''Er is een echte situatie, ik documenteer reële situaties. Een soort van BINGO taferelen...''

MAMA nodigt het performance interview duo SandWitz uit om een aantal van MAMA’s kunstenaars van 2013 te interviewen. De serie begint met Oscar Murillo (Colombia 1986). Murillo creëert in zijn performances en installaties situaties waarin mensen uit verschillende sociaal-culturele gemeenschappen samengebracht worden. Hij snijdt thema’s aan, zoals de verschillen tussen klassen en mensen, door hun symbolen samen te voegen en te spelen met hun verborgen codes. In zijn schilderijen vangt hij de vloeiende momenten van herinneringen, zoals uit zijn jeugd in Colombia of van de performances die hij organiseert. Voor MAMA maakte Murillo Ossie’s Bingo Boutique. Toeschouwers kunnen hier meedoen aan een BINGO en T-shirts uit lokale kringloopwinkels winnen, die door de kunstenaar zijn opgewaardeerd tot Comme des Garçon items.

campagnebeeldPatat con Salsa, een interview door SandWitz naar recept van Oscar Murillo.

SandWitz is een performance interview duo, bestaande uit Jesse van Oosten (1986, NL) en Dieuwke Boersma (1985, NL). SandWitz verandert de regels van interviewen en laat de geïnterviewde bedenken waar het interview plaats zal vinden. Daarbij mag de geïnterviewde bepalen hoe SandWitz eruit ziet. Het mag zo gek, intelligent, poëtisch of gekunsteld zijn als de geïnterviewde wil. Hierdoor ontstaat een nieuwe vorm van interviewen. Een vorm die aanzet geeft tot een nieuwe inhoud en conversatie.

SandWitz: ”Beschrijf jouw ideale locatie voor het interview.”

Oscar: ”Verras me!”

SandWitz: ”Bepaal of illustreer hoe jij zou willen dat wij, als interviewers, eruit zien.”

Oscar: ”Verras me!”


Om 6 uur ’s ochtends waren de SandWitz klaar om Oscars kinderverjaardagsfeestje te vieren. Gekleed in frietzak pakken met geel geschminkte gezichten en gouden glitter pumps gingen ze op weg. Om 8 uur maakten ze kunstenaar Oscar Murillo in zijn hotelkamer wakker en nodigden hem uit voor zijn eigen fictieve verjaardagsfeestje in de hotel lobby. Na het vieren van zijn verjaardag met cake, champagne, een versierde stoel, salsadansen en feesthoedjes voor iedereen, inclusief de hotel manager en zijn zoon, installeerde SandWitz en Oscar zich in de hotel lobby voor een conversatie over familie, bingo, verscholen agenda’s en feest-dictatuur. 

Lees hier verder hoe het feestelijke onthaal en de rest van het ochtend-interview verliep.

Gelinkte tentoonstelling:
Ossie’s Bingo Boutique

Grafisch ontwerp:
OONA

Related

Website by HOAX Amsterdam