A presentation by DELTA, ZEDZ + MAURER

Showroom MAMA vertegenwoordigt een interdisciplinair netwerk van ontwerpers. In juni 2000 worden de architectonische ontwerpen van het bureau MAURER in samenwerking met de graffiti persoonlijkheden DELTA en ZEDZ gepresenteerd.

In 1998 werd door dit team de basis gelegd voor “graffiti-related architecture”. Het gaat hierbij om een nieuwe aanpak, ontstaan vanuit de gedachte dat de graffiti vormentaal in de loop der jaren volwassen is om een plaats in de architectuur in te kunnen nemen. In plaats van een natuurlijke vijandige houding van de graffiti-spuiter ten opzichte van de architect wordt deze confrontatie omgezet in een vruchtbare synthese, die een constructieve bijdrage vormt aan de culturele ontwikkeling.

DELTA en ZEDZ hebben in het verleden naam gemaakt als graffiti spuiters. Ze zijn bekend om een ver ontwikkelde individuele stijl, die bovendien zeer driedimensionaal werkt. In 1998 hebben zij reeds een aantal “graffiti-related images” op doek gepresenteerd in showroom MAMA. De tentoonstelling bleek met name bij een jong publiek populair. In de werken zijn associaties met Japanse transformer-robots en utopische steden duidelijk te zien. De samenwerking met een gelijkgestemd architectenbureau leek een logische stap.

Het bureau ‘MAURER Engineering Architecture and Media’ is gebaseerd op de samenwerking van twee individuele ontwerpers: Marc en Nicole Maurer. Architect Marc Maurer is in 1998 genomineerd voor de NPS Cultuurprijs als gevolg van zijn aan de hiphop-cultuur  gerelateerde ontwerphouding. Partner Nicole Maurer is in 1999 genomineerd voor de Archiprix, een prestigieuze prijs voor Nederlandse Jonge Architecten. Samen werken zij aan “media-related projects” op het gebied van de architectuur.

Vanaf 3 juni zijn een aantal samenwerkingsprojecten van deze ontwerpers in MAMA te zien. Zo is er een villa ontworpen, die het thema “Het Wilde Wonen” op een zeer eigenzinnige wijze uitbeeldt (MASTERPLAN). Met het ontwerp van een 50 meter lang stadsmeubel (ZEDZbeton) wordt de architectonische werking van een driedimensionale graffiti-piece aangetoond. In een monument voor Berlijn wordt de oorspronkelijke “Berlijnse Muur” verdraait tot een gigantisch labyrint (METALEPSIS).

In opdracht van MAMA heeft het ontwerp-team DELTA-MAURER-ZEDZ voor de manifestatie “Rotterdam 2001 – Culturele Hoofdstad van Europa” een paviljoen ontwikkeld (P2001). P2001 kan gezien worden als een fusie van graffiti, architectuur, mode en nieuwe media en probeert een antwoord te geven op een zoektocht naar nieuwe tentoonstellingsvormen. In MAMA kan het publiek kennis nemen van dit grensverleggende ontwerp.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam