''Fret Click is dus een groep lui.''

MAMA presenteert de tentoonstelling 720° met Gyz La Rivière. 720° is een totaalinstallatie met als sleutelwerk een ca. 55 minuten durende documentaire over de Nederlandse skateboardpioniers en trendsetters van de Fret Click: ’12’. In dit interview gaat MAMA in gesprek met Gyz in gesprek over de tentoonstelling.

MAMA: Gyz, wat ga je precies doen met Fret Click bij showroom MAMA?

Gyz: Bij showroom MAMA maak ik de tentoonstelling 720°, oftewel 720 graden. Dat zijn twee rondjes, twee rondjes draaien op je skateboard. 720° gaat over balans, controle houden en gelijktijdige duizeligheid.

 

 

In 720° wordt een documentaire gepresenteerd die bij MAMA in première gaat. In de laatste maanden voor de tentoonstelling ben ik hard aan het werk om deze documentaire te maken. Deze wordt speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, maar tegelijkertijd moet ‘ie ook op zichzelf staan, goed zijn.

 

72016-940x636

En die documentaire gaat over Fret Click?

Die documentaire gaat over Fret Click en Fret Click is een groep van twaalf gasten die rond hun twaalfde begonnen met skateboarden. Ikzelf hoorde daar ook bij. Deze grote groep jongens kwam uit Rotterdam, Amsterdam, Brabant en nog een paar uit de Randstad. Gezamenlijk hebben we de grootste en gekste avonturen beleefd en we waren heel erg goed in skateboarden.

Wat is Fret Click precies?

Fret Click is dus een groep lui.


En…?

Fret staat voor vriend, friend. Het is een soort Brabants- Engels. Friend verkeerd spellen is wel tof. De Click staat voor de klik tussen een paar mensen. Fret Click is daar dus een combinatie van.

Waren de Fret Clickers de beste skateboarders van Nederland?

De beste….. Tsja, een paar waren wel de beste. Skateboarden duurt een tijdje voor je het onder de knie hebt. De gemiddelde Fret Clicker begon eind jaren tachtig met skateboarden en begin jaren negentig werden we echt heel goed. Mike de Geus (r.i.p.) was de beste van heel Europa.

''Als je nu iemand met skateboard schoenen of kleding ziet rondlopen dan kan dat ook iemand zijn die op basketbal zit.''
72014-940x629
72007-940x564

Was skateboarden al ingeburgerd in NL?

Nee, als je iemand in een vreemde stad zag rondlopen met skateboardschoenen, dan wist je van: Hé, that’s one of us! Nu is dat heel anders. Als je nu iemand met skateboard schoenen of kleding ziet rondlopen dan kan dat ook iemand zijn die op basketbal zit. Het is helemaal veranderd. Vroeger was skateboarden heel klein en ja, dat was een heel andere wereld.


Welke rol krijgt Louisa Menke?

Enerzijds zit in de tentoonstelling een groepsportret, anderzijds een individueel portret over een vrouw, Louisa Menke is 24 en is ondertussen geen meisje meer. Ze is van een generatie na ons en is super getalenteerd, ze skateboard als de neten. Als professioneel skateboardster leeft zij het leven dat ons niet is gelukt. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ze uit een andere tijd komt en de hele cultuur is veranderd, de sport heeft zich ontwikkeld.

Gelinkte tentoonstelling:
720°

Interview met Gyz La Rivière

Foto’s door: Frank Hanswijk & Lotte Stekelenburg

Related

Website by HOAX Amsterdam