Showroom MAMA presenteert de solotentoonstelling “Lonely Planet” van Susan Kooi. Deze presentatie vormt het eerste deel van een drieluik, waarvoor Susan afreist naar Italië, Portugal en Japan.

Deel één vindt zijn oorsprong in de Italiaanse streek Campania. Te midden van een typisch Italiaanse museale setting reflecteren Susans keramieken objecten op haar verblijf in het zuiden van Italië, waar ze op zoek ging naar de geschiedenis en oude ambachten van de streek.

supportimage_home_lonelyplanet_16-15_02

Susan Kooi (1988) voltooide in 2012 haar bachelor VAV aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar werk is multidisciplinair en omvat muziek, video, sculptuur, installaties, tekst en mode. Susan is geïnteresseerd in noties van (pre)historie met een vrolijk existentialistisch perspectief. Wat zijn de bewijsstukken van het bestaan?

In 2015 presenteerde MAMA haar werk “Lutra Lutra Lutra, The Renaissance of the Italian Other” op kunstbeurs The Others in Turijn. Susan en MAMA ontmoetten Valerio Fornace, de eigenaar van terracottafabriek Fornace Falcone in Montecalvino die dusdanig was gecharmeerd van Susans werk dat de ontmoeting uitgroeide tot een samenwerking. Susans residentie in de terracottafabriek vormde het startpunt voor “Lonely Planet”.

supportimage_home_lonelyplanet_16-15_01

Lonely Planet
Het project is een reflectie op de manier waarop artefacten tijdens hun levensloop betekenis krijgen en betekenisdragers worden die in de toekomst weer uitgelezen kunnen worden. Voor deel één van “Lonely Planet” reisde Susan af naar Campania, waar de geschiedenis voelbaar is en oude ambachten nog worden beoefend. Ze werkte in terracottafabriek Fornace Falcone, zocht naar objecten in Napels en vond aloude graffiti in Pompeï. In MAMA toont Susan voorwerpen die zij vond en vervolgens poëtisch reconstrueerde. De keramieken objecten worden tentoongesteld in een typisch Italiaanse museale setting, in vitrines met fluweel en bijschriften. Op de muren zullen delen pleisterwerk met Pompejaanse graffiti verschijnen en de objecten worden tot leven gewekt tijdens verschillende re-enactments.

Publicatie
De tentoonstelling wordt begeleid door een alternatieve reisgids langs de objecten, met bijdragen van o.a. Hanna Bervoets, Maurits de Bruijn, Nathalie Hartjes en Vincent Hunink. De teksten suggereren wat de objecten kunnen zijn geweest en wat ze teweegbrachten in het verleden en heden, en wat ze ons in de toekomst zullen bieden. De publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books en is te koop in MAMA’s showroom en via onze website.

supportimage_home_lonelyplanet_16-15_03
supportimage_home_lonelyplanet_16-15_06

Vier oude Romeinse en Italiaanse feestdagen bij MAMA
Tijdens de opening op 4 december om 16.00 uur wordt de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea vereerd, tijdens de winterwende op 21 december vieren we de kortste dag en op 5 januari zal de heks Befana cadeaus uitdelen. Op deze momenten worden de objecten in de tentoonstelling met re-enactments tot leven gewekt.

Met dank aan:
Giada Fiorindi en Il Ventre di Napoli.

Met ondersteuning van:
Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en Fornace Falcone.

Samengesteld door Marloes de Vries met bijdrage van Suzan Kooi

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam