Het publiek werd uitgenodigd om een gratis knipbeurt te krijgen door diverse professionele kappers.

MaMa wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot kapsalon. Belangstellenden kunnen zich gratis een nieuw kapsel laten aanmeten door kappers van onder meer Kinki, Haar van Boven en Montie.

Om publiek te trekken gaat Rataitz met een megafoon de straat op. „Keine Angst, Gratis Haarschnitt,” zal de Oostenrijker scanderen. Uiteraard zullen de kappers gebruik maken van dierproefvrije shampoo’s en gels. Tijdens het knippen kijkt het publiek niet in de spiegel maar naar videobeelden van geweld tegen dieren omwille van de cosmetica-industrie. De kunstenaar wil het publiek op die manier betrekken bij het dierenleed in die sector. Omdat deze manier van kunst bedrijven vragen kan oproepen, vindt op 12 september in zaal de Unie een symposium plaats vinden met diverse sprekers.

Onder voorbehoud maken onder meer Marja Zuidgeest van de Stichting Dierproefvrij, kunstfilo-soof dr. Antoon van den Braem-bussche, kunstenaar Peter Rataitz en prof. Thomas Macho van de universiteit van Berlijn hun opwachting. Rataitz heeft het project in samenwerking met de Oostenrijkse dierenbescherming eerder met succes gepresenteerd in het Museum voor Moderne Kunst in Wenen. Na Rotterdam verhuist het project naar Dresden. Berlijn en New York. Overigens neemt kapper Christiaan aan de Nieuwe Binnenweg deel aan een ludieke actie waarvan de opbrengsten ten goede komen aan het Koningin Wilhelmina Fonds dat zich bezig houdt met kankerbestrijding.

Klanten doneren mininmaal een rijksdaalder en als beloning komen hun vers geknipte lokken met hun naam in de etalage te hangen.

keine-angst-gratis-haarschnitt
Samengesteld door Wolfgang Zinggl met bijdragen van Peter Rataitz (AS)

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam