Climate Knowledges daagt je uit het gangbare debat omtrent de klimaatcrisis kritisch te benaderen en daarbij samen ons verleden, heden en toekomst te herzien.

LET OP: MAMA heeft haar deuren weer geopend voor fysiek bezoek. Klik hier voor meer informatie over een bezoek aan MAMA in tijden van COVID-19.


Met: Annie Mackinnon (VK), Jessica El Mal (VK), Josèfa Ntjam (FR) en Regina Kanyu Wang (CN)

Geprogrammeerd door: Angela Chan (VK)

Design: Alex Walker (VK)


Allerlei vormen van kennis over het klimaat worden al eeuwen van generatie op generatie doorgegeven. In Climate Knowledges kijken drie beeldend kunstenaars en een science fiction-schrijver naar onze geschiedenis om de toekomst opnieuw vorm te geven. De tentoonstelling onderzoekt alternatieve manieren om na te denken over de waarheden van de huidige klimaatcrisis.

Aan de hand van speculatieve storytelling – van oude mythologieën tot futuristische toekomstbeelden  –  confronteren we de koloniale en patriarchale structuren die de oorsprong zijn van de klimaatcrisis waarin we ons bevinden. Ook vandaag zien we de invloeden van deze onrechtvaardige structuren nog steeds terug in het mainstream klimaatdebat: onderscheid op basis van ras, klasse en gender. Alleen door actief  lessen te trekken uit het verleden kunnen we een betere toekomst mogelijk maken voor mensen van kleur.

De werken van de kunstenaars in Climate Knowledges vormen een gezamenlijk verzet tegen de onrechtvaardigheden die hebben bijgedragen aan klimaatverandering en deze in stand houden. We vragen: ‘ Hoe definiëren we ‘kennis’ en ‘expertise’ over klimaatverandering?’, ‘Wie heeft de controle over de productie en het delen van deze informatie?’, en ‘Hoe komt deze informatie ten goede of ten nadele van gemarginaliseerde groepen?’. De tentoonstelling is een ontleding van de klimaatcrisis, waarbij we verkennen hoe wij op dit punt zijn gekomen, waar wij naartoe gaan en wie deel uitmaakt van dit ‘wij’.

climate_knowledges_josefa_ntjam_alchemica_tract_of_a_beta_world_2020_lotte_stekelenburg_mama

Open galerij
Josèfa Ntjam - Alchemical Tract of a Beta World (2020). Foto: Lotte Stekelenburg.

De tentoonstelling is geprogrammeerd door Worm: art + ecology (wormworm.org), het platform van Angela Chan dat zich richt op de communicatie over klimaatverandering binnen hedendaagse kunstpraktijken. Als aanvulling op de tentoonstelling zijn er workshops en performances van de meewerkende kunstenaars. Daarnaast wordt tijdens Climate Knowledges samen met lokale klimaatactivisten een bibliotheek samengesteld met visuele media (Climate Visual Cultures Library)  over klimaatverandering.

virtualck2020-2-2

Virtual Showroom

We bieden ook de mogelijkheid om een Engelstalige virtuele versie van Climate Knowledges te bezoeken. Deze online ervaring bootst zowel de showroom van MAMA als Climate Knowledges na. Shoutout naar Team MAMA-leden Louisa Teichmann en Noemi Biro voor het bouwen van deze digitale ruimte. Gebruik bij voorkeur een computer bij toegang tot de virtuele showroom gezien nog niet alle mobiele apparaten worden ondersteund.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Internationaal bezoekersprogramma van Het Nieuwe Instituut met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

29 februari  / 14:00 – 16:00
Grounds for Concern
Collectieve workshop over betwiste grenzen door Jessica El Mal.

7 maart / 20:00 – 01:00
Opening: Climate Knowledges
Tijdens Museumnacht 010, met aanvullend programma door Team MAMA.

7 maart / 23:00 – 04:00 @ Ballroom
Climate Knowledges Afterparty
Georganiseerd door Worm: art + ecology met Londense clubavond Rani.

n.t.b.  / 15:00 – 17:00
Reflections on Making Practices
Workshop over het maken van duurzame manifesten door Annie Mackinnon.

n.t.b. / 19:00 – 21:00
I Am Nameless
Performance door Josèfa Ntjam.

De Climate Visual Cultures Library (CVCL) is een groeiend archief van visueel materiaal van klimaatcampagnes door mensen met inheemse roots en mensen van kleur, die in Nederland actief zijn. CVCL is, in het kader van Climate Knowledges, een initiatief van Worm: art + ecology, in samenwerking met  lokale activisten. De bibliotheek verzamelt verschillende vormen van kennis die onze verstandhouding met en communicatie rondom klimaatverandering vormgeven.

Op dit moment bestaat de verzameling uit posters, pamfletten, stickers, teksten, songteksten… en een bedrukte toiletrol. De CVCV stimuleert het uitwisselen van kennis. De bibliotheek presenteert de geschiedenis en actualiteit rondom de strijd voor klimaatrechtvaardigheid, geleid door mensen met inheemse roots en mensen van kleur. Zij laten zien dat klimaatactivisme onlosmakelijk verbonden is met globale fenomenen van sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en dekolonisatie-bewegingen.

Door de verschillende netwerken in Nederland te tonen die zich verzetten tegen racisme en whitewashing in het mainstream klimaatdebat, is de CVCL een manier voor mensen met inheemse roots en mensen met kleur om eigenaarschap te claimen over verhalen rondom klimaatrechtvaardigheid. De bibliotheek blijft groeien en zal ook na afloop van Climate Knowledges in Nederland worden gehost. 

Meer informatie over de CVCL op de website van Worm: art + ecology.

Met bijdragen van: 
Chihiro Geuzebroek (Radical Friends (film, 2014), Shell Must Fall, Climate Liberation Bloc, Aralez

Teresa Borasino 

Fossil Free Culture NL 

Wij Stoppen Steenkool

Free West Papua Campaign NL

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam