Wat is nou precies Feijenoord? En wat valt er allemaal onder het gebied Feijenoord?

Een aantal weken geleden stuurden wij voor het project On the Point een Open Call de wereld in. Deze Open Call riep de jonge verhalenvertellers die Feijenoord rijk is zich aan te melden. Er werd massaal gehoor geven aan deze oproep; inmiddels is er een fantastische groep mensen bijeengebracht die gezamenlijk een visueel verhaal gaan vertellen. Het is aan uiteindelijk aan de groep welke vorm dit verhaal krijgt; van expositie tot videoclip, van fashionshow tot graffiti piece, van film tot performance. Wat verteld wordt én waar ligt in hun handen.

Deze verhalenvertellers nemen ons het aankomende jaar mee op een visuele reis door Feijenoord. Ze tonen de schoonheid, de diversiteit, de uniekheid en de veranderingen die het stadsdeel doormaakt. Het project werd afgetrapt op 21 februari in T’ Klooster in de Afrikaanderwijk. Aan de hand van eigen gekozen visuele beelden en het delen van persoonlijke ervaringen leerden zij elkaar kennen. Er ontstond direct discussie: Wat is nou precies Feijenoord? En wat valt er allemaal onder het gebied Feijenoord?

otp_voorkantDesign voor de open call © HOAX

Op deze vragen probeerden we antwoord te geven in de vorm een getekende kaart, gemaakt door de deelnemers. Samen gingen we op zoek naar de grenzen van Feijenoord en vertelden we elkaar over de verborgen pareltjes. We vroegen ons af wat er in de Lonely Planet moet komen te staan en wat niet. Daarnaast spraken we over de aantrekkingskracht van Maashaven en de keerzijden van huidige maatschappelijke en stedelijke veranderingen.

Deze acht creatieve geesten zullen ons het komende jaar onderdompelen in de wereld van Feijenoord. Gezamenlijk zullen zij onzichtbare of niet erkende krachten visueel tastbaar maken. Graag stellen we hen kort aan jullie voor, want jullie gaan nog veel vaker van ze horen!

Portretfoto’s van de deelnemers zijn van de hand van de fantastische Tomas Mutsaers.

sarafina_bijgesneden-2Sarafina van Ast

Sarafina

Sarafina is een beeldend kunststudent, met een focus op performance art. Ze woont in Zuid en is voornamelijk geïnteresseerd door de diversiteit die ze daar ziet. Door mee te doen aan dit project hoopt zij de rauwe schoonheid van Zuid te vatten; maar ook het (maatschappelijk) belang van dit stukje Rotterdam moet worden getoond.

Rasjhree 

“Hi! Mijn naam is Rasjhree Badal, ik ben 22 jaar oud en studeer momenteel voor leraar Sociale Wetenschappen.

Rotterdam Zuid is de plek waar het allemaal begon voor mij; ik ben geboren en getogen in Feijenoord. Ook al heb ik Rotterdam een paar jaar vervangen voor Guadalajara en het verre Leeuwarden, het is blijft hoe dan ook nog steeds mijn thuis. Ik zie mezelf als iemand die open staat voor het nieuwe en onbekende. Opgroeien in Feijenoord heeft bijgedragen in die mentaliteit. Deze buurt heeft me over veel over verschillende culturen en religies geleerd, en over de verschillen en gelijkenissen tussen ons allen.

Met dit project hoop ik mensen een positieve blik op Rotterdam Zuid te geven, want het is een plek die aandacht verdient.”

rasjree_bijgesneden-2Raishree Badal
vera_bijgesneden-2Vera Cornel

Vera 

Vera is een fotograaf gevestigd in Rotterdam. Met haar werk onderzoekt zij de manier waarop identiteit wordt beïnvloed door factoren van buiten – en de schoonheid die deze spanning met zich mee kan brengen. Een spanningsveld dat zij ook veelvuldig terugziet in de wijk. Ze hoopt dat Feijenoord over 20 jaar nog steeds relevant is, met een even koppige houding en even eigenzinnig is als nu.

Nikki

Nikki heeft in een master in Kunst, Cultuur en Maatschappij van de Erasmus Universiteit, versterkt met werkervaring binnen in de sector. Haar interesse gaat vooral uit naar Kunst & Cultuur Management en Onderzoek. Ze heeft een voorliefde voor digitale/ media kunst en muziek. Nikki is iemand die van kunst houdt, maar ook alles in twijfel wil trekken; door middel van de kunst van het bevragen kan iemand zijn horizon verbreden en kennis vergaren. De kernelementen van On the Point staan in lijn met haar eigen ambities. Feijenoord, en het hele zuiden van Rotterdam, is een dynamisch gebied met veel potentie voor het realiseren van ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan de creatie van een culturele en artistieke omgeving.

nikki_bijgesnedenNikki Georgiou
yorbi_bijgesneden-3Yorbi Gutierrez

Yorbi 

“Ik ben geboren en getogen in Charlois, Rotterdam-Zuid en studeer momenteel Multimedia & Design in Den Haag, waar ik leerde te conceptualiseren en ontwerpen voor voornamelijk digitale media. Daarnaast ontplooide mijzelf als grafisch vormgever en illustrator. Ik houd ervan mijzelf creatief te ontwikkelen op nieuwe en uitdagende manieren.

Zuid is waar mijn hart ligt, en Feijenoord is daar zeker een deel van. Ik weet en ken een enorm scala aan verhalen over de wijk, die enorm belangrijk is geweest om mij te vorm tot wie ik vandaag de dag ben. Ik zie het als mijn plicht zie om iets positiefs voor de wijk te doen. Hopelijk is Feijenoord over twintig jaar een van de hotspots die Rotterdam constant in beweging houdt; of het nu via innovaties, verhalen, ervaringen of dialogen is. Feijenoord kan bloeien.”

Michantely

Michantely is geboren in Rotterdam Zuid. Ze noemt zichzelf een kind van Zuid en heeft vele veranderingen in de wijk van dichtbij meegemaakt. In haar ogen is vooral de sociale samenhang in de wijk anders dan vroeger. De gemeenschap leeft minder met elkaar, en meer naast elkaar. Ze hoopt de ervaring die ze heeft opgedaan met het organiseren van meerdere evenementen waar sociale samenhang een kernpunt was in te zetten voor On the Point.

 

michantely_bijgesneden-2Michantely de Jong
nazrina_bijgesneden-2Nazrina Rodjan

Nazrina

“Ik ben een illustator/kunstenaar/verhalenverteller die woont in Rotterdam. Verhalen vertellen door middel van visuele kunst is mijn passie; mijn doel is het creëren van een brug tussen moeilijke onderwerpen en een publiek. Ik wil mijn werk gebruiken om verhalen te vertellen die onopgemerkt blijven, of die ik gemist heb toen ik opgroeide. Ik ben geïnteresseerd in hoe visuele kunst ingezet kan worden voor activisme. Daarnaast denk ik dat andere kunstvormen mijn werk kunnen versterken, en vice versa. Daarom probeer ik, wanneer ik de kans krijg, samen te werken met kunstenaars die totaal iets anders doen dan ikzelf.”

Nabil 

Nabil is een verhalenverteller die zichzelf uit in de vorm van spoken word of videos. Hij neemt je mee in zijn verhalen en laat je voelen alsof ze altijd al een deel van je leven waren. Nabil’s thuishaven is vlakbij Rijnhaven en hij laat zich graag inspireren door de schoonheid van Feijenoord. Hij hoopt zijn creatieve stempel op Rotterdam-Zuid te kunnen achterlaten.

nabil_bijgesnedenNabil Tkhidousset

Darly Benneker schreef dit verhaal in samenwerking met de groepsleden van On the Point. De begeleidende portretfoto’s zijn gemaakt door Tomas Mutsaers.

Related

Website by HOAX Amsterdam