Undertow toont een dwarsdoorsnede van de mogelijkheden uit de hedendaagse visuele cultuur; van formeel onderzoek met een grote technische concentratie tot semi-autobiografische snapshots.

MAMA toont het werk van vijf unieke kunstenaars die in hun werk menselijk gedrag onder een vergrootglas leggen. Ze delen een fascinatie voor de onderstromen van het menselijk bestaan, voor de bewuste en onbewuste rituelen, levensovertuigingen en conformistische codes die gedrag sturen.

showroom-mama-4

De titel Undertow verwijst naar deze onderstromen, die als een tweede laag de werken een visuele complexiteit geven. Hierdoor wordt een te eenduidige interpretatie van de werken onmogelijk gemaakt. Een tweede gemeenschappelijke factor in de vijf praktijken is dat de kunstenaars hun werk baseren op langlopende beeldonderzoeken. Hierdoor toont Undertow een dwarsdoorsnede van de mogelijkheden uit de hedendaagse visuele cultuur; van formeel onderzoek met een grote technische concentratie tot semi-autobiografische snapshots.

showroom-mama-2

De kunstenaars hebben in de aanloop tot de show gesprekken met externe gesprekspartners – Femke Lutgerink (FOTODOK), Erik Vroons (New Dawn) en fotograaf Otto Snoek – gevoerd; partners die door betrokkenheid bij (documentaire-) fotografie een goed oog hebben voor unieke registratie van menselijk gedrag.

showroom-mama-6

Undertow valt onder MAMA’s thema Eyes Wide Open. Hierin onderzoeken we hoe het werk van kunstenaars deel uit maakt van, en een alternatieve kijk biedt op de realiteit. In de keuze die MAMA maakt voor kunstenaars binnen haar programma geldt dat de betekenis zichtbaar mag zijn, aan de oppervlakte van het werk mag liggen, zonder eenduidig te worden.

Met dank aan FOTODOK en New Dawn

Samengesteld door Gerben Willers met bijdrage van Gitte Hendrikx, Ursula Jernberg, Iztok Klančar, Henk Otte en Bruno Zhu

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam