Publication Studio is in Portland, Oregon begonnen als een kleinschalige uitgeverij die ‘het boek’ en de realisatie ervan als sociale daad ziet. Door dialoog, netwerk en arbeid te betrekken in het idee van publiceren, creëerde de studio een structuur waarin iedereen toegang heeft tot de benodigde productiemiddelen.
supportimage_home_catalogue_18-06_04-2foto door Charlotte Brand

Tegenwoordig opereert Publication Studio als een internationaal netwerk van elf studio’s. De boeken worden opgeslagen in een gedeelde online catalogus, verspreid via digitale wegen en met de hand gemaakt door lokale krachten op elk van de studiolocaties, hierdoor verbindt elke stad zich met een netwerk van gelijkgestemden en uitgevers van over de hele wereld. Door deze manier van werken staat Rotterdam’s eigen Publication Studio – onder leiding van Yin Yin Wong en Isabelle Sully – aan de voorhoede van onafhankelijk uitgeven en is zij uitgegroeid tot een vaste baken binnen de lokale, artistieke gemeenschap.

Door de catalogus van publicaties uit het verleden te behandelen als een manifestatie van de Publication Studio gemeenschap is Catalogue een tentoonstelling die in omgekeerde volgorde is gemaakt. In plaats van een catalogus te produceren die met een tentoonstelling gepaard gaat, zoals gebruikelijk is, heeft Publication Studio Rotterdam de catalogus van het volledige netwerk als uitgangspunt genomen. Door kunstenaars met wie zij een gedeelde idealendelen uit te lichten ontstaat er een tastbaar beeld van Publication Studio. Van mail-art en fictieve honkbalwedstrijden tot een kunstwerk dat nooit daadwerkelijk is gearriveerd, de expositie presenteert verschillende werken die zich bezighouden met de discursieve ruimte rondom de productie en verspreiding van cultureel werk. Publication Studio Rotterdam gelooft dat deze praktijken te catalogiseren bijdraagt aan het verzekeren van hun circulatie.

supportimage_home_catalogue_18-06_02-2foto door Charlotte Brand
supportimage_home_catalogue_18-06_05-2foto door Charlotte Brand
Samengesteld door:
Yin Yin Wong en Isabelle Sully
Met bijdragen van:
Sabrina Chou, Toon Fibbe, Sam Gould, Dan Graham, Jacqueline Hoàng Nguyễn, David Horvitz, Janice Kerbel en Natascha Sadr Haghighian

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam