Om samen tot een rechtvaardiger wereldbeeld te komen, moeten we nieuwe strategieën en manieren van samenzijn bedenken

Vergeet niet uw bezoek te boeken via de link onderaan deze pagina.


Hoe kunnen we elkaar helpen om omgevingen en ruimtes te creëren waarin we floreren, groeien en helen? Hoe kunnen we een radicale vorm van zorg verbeelden en op welke manier kunnen we huidige infrastructuren van zorg duurzamer maken? Hoe kunnen we tederheid en heling centraal stellen in onze samenleving, terwijl we tegelijkertijd ruimte bieden voor een kritische dialoog?

In het tentoonstellingsproject On Collective Care & Togetherness verkennen we duurzamere vormen van zorg en onderzoeken we hoe gemeenschappen gecreëerd kunnen worden waarin zorgzaamheid, vreugde en verbinding centraal staan. Covid-19 en de recente wereldwijde protesten tegen racisme hebben wederom eeuwenoude structuren van ongelijkheid blootgelegd. Het huidige sociale en politieke landschap en het het kapitalistische systeem faalt. Hieruit ontstaat de noodzaak  nieuwe organisatievormen, buiten bestaande overheidsstructuren op te richten, zodat we nieuwe uitingen van duurzame solidariteit kunnen vinden. Mensen vinden hun weg steeds vaker naar alternatieve netwerken en gemeenschappen, zowel online als in de fysieke omgeving. Om samen tot een rechtvaardiger wereldbeeld te komen, moeten we nieuwe strategieën en manieren van samenzijn bedenken, waarbij doorgaans gemarginaliseerde stemmen op de voorgrond staan.

In On Collective Care & Togetherness worden kunstenaars samengebracht die werken rond noties van (collectieve) zorg en saamhorigheid. De werken gaan over pijn en systematische onderdrukking – waaronder vervreemding, racisme en politiegeweld – maar ook over saamhorigheid, gemeenschap, en vreugde. De kunstenaars in de tentoonstelling verhouden zich op een onderzoekende of kritische manier tot de sociale of belichaamde kennis rondom zorg en adresseren het politieke landschap waarin deze tot stand komen vanuit hun geleefde ervaring, om op deze manier nieuwe verhalen en narratieven aan te dragen.

In de tentoonstelling worden persoonlijke, lokale verhalen samengebracht met meer globale perspectieven en worden verschillende verhalen en ervaringen rond het thema zorg tot uitdrukking gebracht met een selectie van schilderijen, fotografie, en video- en audio-installaties.

On Collective Care & Togetherness wenst een veilige en gastvrije omgeving te zijn waar bezoekers kunnen samenkomen (met inachtneming van de Covid-19 regelgeving) om de kunstwerken en het programma te ervaren. Het publiek wordt uitgenodigd het gesprek aan te gaan en kennis uit te wisselen over het creëren van (nieuwe) duurzame praktijken en infrastructuren van zorg. In de context van de tentoonstelling wordt een publicatie gepresenteerd van de hand van Uitgeverij Chaos, MAMA en Leana Boven. Deze publicatie wordt in november gelanceerd.

ls_201102_on-collective-care-and-togetherness_dsc8411

Open galerij
Photos: Lotte Stekelenburg

Boek je bezoek via deze link.

Openingstijden:

Donderdag 14.00 – 18.00

Vrijdag 14.00 – 20.00

Zaterdag 14.00 – 18.00

Vrijdag 23 oktober 15:00 – 21:00
Opening ↗
Performance door Marlou Fernanda tussen 18:00 – 21:00

Zaterdag 25 oktober – 15:00 – 16:30 & dinsdag 27 oktober 19:00 – 20:30
Leessessie
Georganiseerd door Samra Mayanja
Reserveer een ticket om de workshop bij te wonen.

Zondag 6 november tijd n.t.b.
Team MAMA Event
Event georganiseerd door Team MAMA en publicatielaunch in samenwerking met Uitgeverij Chaos

Geprogrammeerd door Leana Boven met bijdragen van  Marlou Fernanda, roze meike, Samra Mayanja, Pris Roos, Kasper Tinus

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam