Sinds begin jaren '90 geldt Tulip Enterprises als een van de grondleggers van de club-art in Berlijn.

Zij visualiseren de techno cultuur in hun fluorescerende en fosforescerende verf geschilderde schilderijen. Deze schilderijen van Tulip kunnen als iconen binnen de techno-club cultuur van begin jaren negentig worden beschouwd. Met de tentoonstelling in MAMA maakte het publiek kennis met de wortels van de clubkunst, zoals die vandaag de dag nog steeds actueel is in Berlijn.

Voor deze gelegenheid werd MAMA omgebouwd tot club. Het publiek kon zich tijdens de tentoonstelling amuseren met het speciaal aangelegde lichtorgel dat de schilderijen steeds anders belichten. Het wisselende lichtplan veranderde het uiterlijk van de schilderijen.

De tentoonstellingsruimte als club: Nach_bar
Florian Wurz en Jeroen Jongeleen presenteerden tijdens de opening en de drie vrijdagen daarna hun Nach_bar. Iedere vrijdagavond nodigden zij een kunstenaar uit om de bar om te bouwen en te hosten. Achtereenvolgens zetten Lucio Auri (Berlijn), Marc Bijl en Dj Alien de mama-club naar hun hand.

De Nach_bar aanhang van de kunstenaars Jeroen Jongeleen en Florian Wurz bestond grotendeels uit individuen uit het traditionele kunstcircuit. Omdat de Nach_bar naast een kunstwerk ook een café was, ontstond er een interessante combinatie van publieksgroepen. Het Nach_bar publiek mixte zich uitstekend met de clubscène die in grote getale op de clubkunst af kwam. Zo diende (club) MAMA als ontmoetingsplek en expositieruimte tegelijkertijd. De kunstenaars die de bar hosten konden de bar volledig naar hun hand zetten, verbouwen of de regels veranderen.

Insektenbar
De Berlijnse kunstenaar Lucio Auri maakte een ‘insektenbar’, er traden twee gast- DJ’s op die samen met Lucio een Oost-Berlijnse bar anno 2000 simuleerden.

Liquor-store
Marc Bijl transformeerde de Nach_bar in een illegale liquor-store. Hij verkocht van achter tralies sterke drank. Terwijl op de achtergrond ranzige Hongaarse porno werd afgespeeld.

Op 78 toeren
DJ Alien presenteerde zijn project His Masters Voice. Swingbeat, jazz en polka’s werden ten gehore gebracht op een 78-toeren deejayset. Deze DJ-set is een verzamelobject en geldt als voorloper op de hedendaagse disco-apparatuur.

Samengesteld door Boris van Berkum met bijdragen van Tulip Enterprises, Lucio Auri, Marc Bijl, DJ Mark, Jeroen Jongeleen & Florian Wurz, Goodwill, DJ Dirk, DJ Alien

 

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam