Voor Quik is graffiti de eerste stroming in de kunstgeschiedenis die door ‘black artists’ tot stand is gekomen.

Stijl op Staal no.1 was de eerste in de serie van tentoonstellingen die het fenomeen Graffiti en de spin-off op de huidige beeldcultuur laat zien. Quik, ‘Could a blackman be an popartist’ was de titel van een tentoonstelling van 1 van de eerste graffiti kunstenaar uit New York. De expositie toont zijn (Lin Felton) meest recente tekeningen en schilderijen.

De titel is ontleend aan de tekening ‘Could a blackman be an popartist?’ Deze tekening, geschilderd op een centerfold van playboy, laat de kenmerken van de oorspronkelijke graffiti zien. Op de treinen werd vaak aan de korte namen een stripfiguur toegevoegd om de aantrekkingskracht en de herkenbaarheid te vergroten. Ook op het werk van Quik zien we het stripfiguurtje ‘Felix the Cat’ terug komen.

Voor Quik is graffiti de eerste stroming in de kunstgeschiedenis die door ‘black artists’ tot stand is gekomen. Nog steeds moet Quik, naar zijn gevoel, opboksen tegenover de vooroordelen tegen zwarte kunstenaars in het New Yorkse kunstcircuit. Met de vraag van Felix ‘ Could a blackman be an popartist ?’ onderstreept Quik een belangrijk aspect van de graffiti: het maatschappelijke engagement.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam