Outsourcing Performance is een belangwekkend project in een tijd waarin meer en meer niet-tastbare arbeidsprocessen op verschillende locaties in de wereld worden uitbesteed.
supportimage_home_outsourcing-performance_14-09b

Outsourcing Performance is een project waarvoor MAMA haar onderzoek naar verschillende presentatie- en productieplatformen extra aanzet. De afgelopen jaren heeft MAMA zich verdiept in performancekunstenaars die het verloop van hun performance door het publiek laten bepalen. Dit leverde tentoonstellingen op als Ryan McNamara’s solotentoonstelling Survey en Oscar Murillo’s Ossie’s Bingo Boutique.

supportimage_home_outsourcing-performance_14-09c

Voor Outsourcing Performance heeft MAMA kunstenaars gevraagd een script te schrijven voor één of meer performances en daarbij de randvoorwaarden en regels voor de uitvoerder te bepalen. De kunstenaar is niet zelf de performer; de uitvoering wordt uitbesteed aan outsourcebedrijven als fiverr.com en Brick Work India, en ook aan MAMA’s publiek. Veilig, efficiënt en voordelig.

supportimage_home_outsourcing-performance_14-09d

De resultaten van de scripts worden gepresenteerd in een interactieve tentoonstelling die doorlopend wordt aangevuld met nieuw, uitbesteed werk. Outsourcing Performance start met een opstelling van een aantal video’s en zal naarmate het project vordert, groeien. De tentoonstelling wordt vrijdag 19 december geopend met een serie interactieve demonstraties van o.a. line dancing. Een selectie geoutsourcete performances wordt gepresenteerd op de Rotterdam Art Fair, 4-8 feb 2015, in het onderdeel Intersections.

supportimage_home_outsourcing-performance_14-09a-2

Outsourcing Performance is een belangwekkend project in een tijd waarin meer en meer niet-tastbare arbeidsprocessen op verschillende locaties in de wereld worden uitbesteed. Amazon’s Mechanical Turk – een internet marktplaats voor kunstmatige intelligentie taken – is slecht één van de goede voorbeelden hiervan. Ook voor de creatieve industrie zijn deze ontwikkelingen op termijn van invloed. Outsourcing Performance kijkt hoever de grenzen van het artistieke proces kunnen worden opgerekt en hoe deze nieuwe processen de kunstenaarspraktijk kunnen herijken.

Outsourcing Performance valt onder MAMA’s thema All Together Now. Binnen dit thema nodigt MAMA kunstenaars uit die het publiek een centrale rol geven in de totstandkoming van hun werk. Synchroon aan de ontwikkelingen in de kunst zelf, en in de praktijk van de kunstenaars, en logisch voortkomend uit MAMA’s open karakter en inhoudelijke oriëntatie zoeken wij naar nieuwe manieren waarop het publiek geactiveerd wordt en kan participeren. De ontwikkelingen binnen de beeldende kunst – parallel aan maatschappelijke ontwikkelingen – laten zien dat het publiek een steeds belangrijkere rol krijgt of opeist.

supportimage_home_outsourcing-performance_14-09e-2

Outsourcing Performance is het laatste project van MAMA’s voormalige curator Gerben Willers en het eerste project van MAMA’s nieuwe curator Marloes de Vries.

Samengesteld door Gerben Willers en Marloes de Vries met bijdrage van kunstenaarsinitiatief Beyoncé (NL), Red Bandana Country Dancers (NL), The Holls Collective (NL), Leonie Kuipers (NL), Jaleel Roy-Lindsey (SR), Marcin Kaminski (PL), Fraser Steward (UK), David Brazier (AU) & Kelda Free (UK) en Swatantra Theatre (IN).

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related