Voor de meesten van ons bestaan onze favoriete fictieve personages enkel in het immateriële universum van comics, films of games. Er zijn echter mensen die de afstand tussen hun eigen fantasie en de fysieke wereld weten te overbruggen: cosplayers.
supportimage_home_character-building_18-08_02-2

Op conventies als Dutch Comic Con, ontmoeten fans hun favoriete karakters uit videogames, anime, tv-shows of stripboeken in levende lijve, deze cosplayers vormen een geliefd onderdeel van deze evenementen.

Cosplayers transformeren fysiek en mentaal in hun favoriete personages, met bijbehorende handgemaakte outfits, attributen en achtergrondverhalen. Cosplay speelt met de vormgeving van je eigen identiteit en biedt de mogelijkheid om op eigenzinnige en unieke wijze te reageren op bestaande verhalen. Je kan zomaar oog in oog staan met een cosplay van een Duivelse geest, compleet met puntige hoorns, vlammende vleugels en vuurrode ogen, die samen met een demonische tijger haar machtsgeile echtgenoot probeert te vermoorden.

Tijdens Character Building toveren we de showroom om tot een Cosplay-walhalla, waar je in een veilige omgeving kunt experimenteren met, en leren over, cosplay in al zijn facetten. Character Building is een interactieve en dynamische tentoonstelling, waarbij je als bezoeker ruim twee maanden lang mag bijdragen aan het verloop van dit project. Creatieve uitingen van cosplayers en bezoekers zullen zich gedurende de expositie meer en meer vermengen met uitingen als fanfictie en fanart.

Character Building biedt ruimte aan een hedendaags cultuurverschijnsel dat met zijn enorme artistieke rijkdom bewondering verdient. Cosplayers beschikken over het creatieve vermogen om de status quo te bevragen en hun eigen identiteit vorm te geven. Binnen een veilige omgeving legt MAMA de focus op een tegendraadse en emanciperende visie op fancultuur. Aan de expositie liggen vraagstukken rondom genderidentiteit, witte suprematie, seksisme, racisme en mainstream representatie ten grondslag. Character Building is er voor degenen die geloven in een inclusieve en liefdevolle toekomst.

Op 28 september is de feestelijke opening van het project. Wees welkom en kom vooral in cosplay / vrije uiting naar de opening!

Dit project is tot stand gekomen met ondersteuning van Stichting Bevordering van Volkskracht, het VSB Fonds, Gemeente Rotterdam en het Mondriaan Fonds.

Cosplayers

Elfmist
als La Pucelle (Magical Girl Raising Project)

Elfmist is een cosplayer die een voorkeur heeft voor originele en aparte karakters. Met zijn 2.15 meter is hij een imposante verschijning. Zijn mantra is dan ook niet voor niets “Go big or go home”. Voor Jochem gaat cosplayen verder dan alleen een outfit aantrekken; de performance eromheen is minstens net zo belangrijk.

Iska Cosplay
als Medivh (World of Warcraft)

Iska Cosplay is een creatieve autodidact die houdt van experimenteren met nieuwe materialen en technieken. Ze schildert, boetseert, fotografeert en maakt knuffels en sieraden. Het maken van cosplay outfits past hier perfect bij. Iska heeft gekozen om voor Character Building zich te concentreren op Medivh; een krachtige magiër die in een kraai kan veranderen en probeert de fouten uit zijn verleden recht te trekken.

Lucid Belle
als Devil Kazumi (Tekken 7)

Lucid Belle zal tijdens Character Building naast redactielid ook actief zijn als cosplayer. Als lid van de Hajicho clan, die heeft gezworen het kwade waar nodig te bevechten, is het Kazumi’s lot om haar gecorrumpeerde en verdorven echtgenoot te doden. Deze lotsbestemming is zo onlosmakelijk met Kazumi verbonden, dat zelfs wanneer zij sterft ze in duivelse vorm zal terugkeren naar het rijk der levenden om alsnog haar taak te volbrengen.

SilasTheViirus
als 10K (Z Nation)

SilasTheViirus beschrijft zichzelf als iemand met een levendige fantasie die zich vaak inbeeldt hoe het is om in hetzelfde universum te leven als haar favoriete personages. Zij raakt vrij snel op aardse zaken uitgekeken, maar het cosplay fenomeen weet haar vanwege de bijna oneindige creatieve mogelijkheden altijd te boeien. Silas zal gedurende Character Building in de huid kruipen van 10K uit de televisieserie Z Nation. 10K staat bekend als een rustig observerende sluipschutter met vaste hand. En natuurlijk om het feit dat hij zo snel mogelijk 10.000 zombies wilt doden.

Redactie

Daryl Grootfaam
Daryl is schrijver en acteur. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting Kracom, die zich bezighoudt met het stimuleren van lokale mythologieën in de openbare ruimte. In die hoedanigheid organiseert Daryl de Krampuslauf in Rotterdam, waarmee hij een alternatieve vorm voor een inclusief Sinterklaasfeest presenteert.

Esmeralda Hoffman
Esmeralda is een cosplayer die opereert onder de naam Future Silver Bullet. Sinds 2015 is zij onderdeel van Team MAMA. Esmeralda studeerde Media en Entertainment Management in Rotterdam, met een specialisatie in Art & Business of Gaming. Als onderdeel van deze opleiding liep ze onder andere stage als community manager bij Guerilla Games. Hier werkte ze veel met de Cosplay-en fancommunity rondom de populaire game Horizon Zero Dawn. Esmeralda mist soms een kritisch geluid binnen de cosplay community, waar ze zelf ook deel van uitmaakt, en wil zich in Character Building dan ook inzetten voor gesprekken rondom representatie in populaire cultuur.

Belle Venema
Ook wel bekend onder haar cosplaynaam Lucid Belle. Belle is van kinds af aan liefhebber van gaming, anime en fantasy. In 2015 maakte ze de stap om actief te gaan cosplayen. Inmiddels heeft ze internationaal roem verworven met haar outfits. Als mentor en supporter van nieuwe Cosplayers ondersteunt ze de community en andere liefhebbers van pop-culture.

Harmen Meinsma
Harmen is opgegroeid bij zijn oma in een klein dorpje in Friesland. Tijdens zijn tienerjaren voelde hij zich vaak een buitenbeentje en fotografie vormde al vroeg een positieve uitvlucht voor hem. Wat begon met het bouwen van kleine decors op een zolderkamertje en het daarin fotograferen van zichzelf en vriendinnen, is uitgegroeid tot een obsessie om de underdog op een voetstuk te plaatsen. Hij laat zich inspireren door wat hij in de realiteit tegenkomt en geeft hier vervolgens zijn eigen wending aan door bijvoorbeeld te overdrijven of te spelen met clichés.

Nicolle Lamerichs
Dr. Nicolle Lamerichs is hoofddocent en teamleider aan Creative Business aan de Utrechtse Hogeschool. Ze heeft een PhD in mediastudies aan de Universiteit van Maastricht. Haar proefschrift Productive Fandom (2014) focust op participatieve cultuur en nieuwe media, en richt zich specifiek op populaire cultuur, storytelling en spelen.

Yahaira Brito Morfe
Yahaira is met haar 19 jaar het jongste Team MAMA redactielid. Ze is actief als fanfictie schrijver en studeert momenteel af aan het Grafisch Lyceum Rotterdam – ze hoopt door te stromen naar de KABK en aan een vervolgstudie Antropologie & Sociologie in Brussel te beginnen. Yahaira Is sinds 2017 betrokken bij MAMA, eerst als stagiair, nu als projectcoördinator Networks en programmamaker van Grvy Art Festival.

Team MAMA

Frédéric van de Velde
producent

Frédéric (1987) behaalde in 2014 zijn masterdiploma New Media aan de KASK te Gent. Vervolgens reisde hij af naar Rotterdam om aan de slag te gaan bij WORM. Aldaar richtte hij de WORM Pirate Bay op, een open archief en mediatheek en die zich specialiseert in de geschiedenis van de ‘avant-garde’. Tegenwoordig is Frédéric onderdeel van DE PLAYER (Rotterdam) en is hij werkzaam als freelance programmamaker en producent binnen de culturele sector.

Laura Deschepper
inhoudelijk projectleider

Laura (1992) is gefascineerd door niet-normativiteit op het vlak van gender, seksualiteit en body politics. Als partikel van Queer Rotterdam werkt ze aan de opstart van een nieuw community platform. Vanuit deze ontwikkeling organiseerde ze i.s.m. Get a Room! een film screening rond queer animations in WORM. Uit deze gemeenschapsvorming kwamen al ettelijke activiteiten voort zoals de Queer Summer (juli 2018) bezetting in de Performance Bar (WORM). Na haar studies Film- en Theaterwetenschappen (UA) en Cultuurmanagement (UA) werkte ze samen met o.a. SKaGeN, The Ministry of Operatic Affairs en Stieglitz 19. Sinds enkele jaren is Laura Key Master en zakelijke coördinator bij SPIN en Bâtard Festival (Brussel).

Marloes de Vries
hoofdredacteur

Marloes (1990) tussen 2014 en juli 2018 werkzaam als programmamaker/curator bij MAMA waar ze tentoonstellingen, evenementen en publicaties  heeft ontwikkeld op het grensvlak van populaire cultuur en hedendaagse kunst. Na haar studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving werkte ze achtereenvolgens bij kunstruimte W139 in Amsterdam en was ze redacteur bij experimenteel jongerenplatform VPRO Dorst.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam