Modding the Mirror World
De opening is op 15 September, van 18.00 tot 21.00 in onze showroom!
Elk deeltje van je wezen – je voetstappen, je hartslag – wordt waargenomen. De vraag die constant in de lucht hangt: ben je waar je zou moeten zijn?
In het jaar 2025 werd in Rotterdam Project Eixogen onthuld, een stadsbreed netwerk van gekoppelde smart lantaarnpalen dat elke beweging die jij maakt, vastlegt en in kaart brengt. Sindsdien verloopt elke handeling in de smart-city volgens een zorgvuldig verborgen draaiboek: iedere individuele beweging is deel van een complexe collectieve choreografie. Een uniek burger-ID en een persoonlijk certificaat verlenen je toegang tot verschillende locaties en activiteiten, van grote pleinen tot openbaar vervoer tot autorijden. Terwijl je de stad ontdekt, worden je acties minutieus bijgehouden en krijg je persoonlijke beloningen aangeboden die aansluiten op hyper-gepersonaliseerde, op maat gemaakte doelen die aan elk gebruikersprofiel verbonden zijn.
Zelfs wanneer de duisternis valt blijft de stad wakker – zwarte lantaarns flikkerend als mechanische vuurvliegjes in een oerwoud van gebouwen. Elke onregelmatigheid in bewegingspatronen wordt opgemerkt en direct aangepakt door de spotters van het netwerk. Ontsnappen is onmogelijk; elke route is gepland, berekend, in kaart gebracht en nagetrokken. Je voelt je als een pakketje van Amazon. Toch broeit midden in deze geautomatiseerde stad het verzet. Een aantal moedige mensen heeft daar de groep Sleepwalkers gevormd. Vastberaden om te vechten voor haar bewegingsvrijheid dwaalt zij waakzaam door de stad en negeert de voorgeprogrammeerde routes.
Modding the Mirror World opent een alternatieve verhaallijn voorbij de muren van MaMA’s Showroom, opborrelend van onder het asfalt van Rotterdam. In dit twee maanden durende stedelijke rollenspel kun je de Sleepwalkers vergezellen en het leven in toekomstige steden voorstellen en ontdekken, om samen de normen van technologisch toezicht uit te dagen. Het spel gebruikt de stad Rotterdam als haar speelveld en kan verkend worden via de browser op eixo.codes.
Gedurende Molding the Mirror World is er een reeks van vier evenementen. Voor meer informatie over ‘Role-playing Game: Eixogen’ klik hier.
Project Eixogen is een scenario van speculatieve fictie gebaseerd op de huidige ontwikkelingen van het CENT-R netwerk van Rotterdam en SkyLab.
Door
Louisa Teichmann
Met
Amos Peled
Lawrence McGuire
Sophie Allerding
vo ezn
Werner van der Zwan
Campagne beeld
krust.inc
Header
Emilia Tapprest
Louisa Teichmann (Heidelberg, 1995) is een in Rotterdam woonachtige mediakunstenaar die werkt met thema’s rondom gaming en het effect van nieuwe technologieën op de perceptie van de werkelijkheid van spelers. In haar werk analyseert ze spelmethodes die ze verweeft met situaties uit de realiteit. Zo ontstaan scenario’s waarin de toeschouwer hoofdrolspeler wordt in een interactief fictieverhaal.
Louisa heeft recent haar Master Experimental Publishing afgerond aan het Piet Zwart Instituut.
Amos Peled (geb. 1997 IL, woont in NL) is een multidisciplinair kunstenaar gericht op experimentele muziek en technologieën, audiovisuele installaties, theater en performance. Na een studie film en nieuwe media verhuisde Peled naar Nederland waar hij in 2022 zijn master ArtScience haalde. In zijn werk onderzoekt hij het gegeven van twijfel als een artistiek en conceptueel instrument. Recente projecten richtten zich op medische technologie, geluid installatie, en het menselijk lichaam als artistiek medium. Door middel van ontwenning wil de kunstenaar conventies aan de kaak stellen en de toeschouwer aansporen tot reflectie op het alledaagse.
Lawrence McGuire (Dublin, Ierland, 23 juni 1997) woont in Brussel en Den Haag, en is componist, curator en artistiek ontwikkelaar. Na een studie natuurkunde en techniek (universiteit van Gent, 2015-2019) rondt hij momenteel zijn Bachelor of Music af aan het Institute of Sonology. Beide vakgebieden spelen een rol in zijn kunstpraktijk, die physical computing en experimentele zang omvat. Hij maakte zowel solo- uitvoeringen als samenwerkingsprojecten in België (Atelier Claus en Buda, 2022), Nederland (The Institute of Sonology en Default, 202, 2022) en Tsjechië (Buceni). Onder de naam hogobogobogo maakte hij mixed- media werk voor Edited Arts, WORM Rotterdam, en In Unison. Belangrijke artistieke partners zijn Victor Gybels, Amarante Nat, Amos Peled, and Kazumichi Komatsu.
McGuire is co-curator van het internet label In Unison, waarop zijn EP ‘pepsi/coke: An Electronic Sound Poetry Transmission’ verscheen. Als componist en performer onderzoekt hij vanuit een praktisch en theoretisch kader de complexiteit en ambiguïteit van onze waarneming van stemgeluid.
Sophie Allerding (zij/hen) is als kunstenaar en ontwerper, gedreven door geïnteresseerd in multivormige manieren van vertellen en het creëren van immersieve omgevingen die aanzetten tot betekenisvolle interactie en spel. Sophie’s werk omvat onder meer fotografie, film, geluid, performances die uitnodigen tot deelname en spel. pMens en natuur, het creëren van werelden, en de verkenning van het magisch zijn terugkerende thema’s . Zij is deel van het feministisch collectief POSSY en Radio Echo Collective en verdeelt haar tijd tussen Nederland en Duitsland.
Werner van der Zwan studeerde beeldende kunst (WdkA) en filosofie (EUR). Hij maakt met name kinetische installaties en sculpturen van afgedankte materialen. Samen met componisten en musici maakte hij tevens theaterwerken en composities. Door het animeren van gevonden voorwerpen en deze hun eigen leefwereld te geven, bevraagt hij de tweedeling tussen subject en object.
vo ezn /vɔ ɪzn/ — geluid && infrastructuurkunstenaar, werk aan server-side tensions en introverted interfaces ][ onderzoek tools voor kennisuitwisseling / terugtrekken (opting-out) / autonomie ][ — om-voor-op-met mijn eigen voorwaarden
ontwikkel een maandeijkse radio-uitzending – non-zero exit bij radio worm
deel van feministische server collectives/netwerken systerserver / anarchaserver / minadoraserver ///// infrastructure caretaker bij hackers & designers.
Openingstijden:
Woensdag: 14.00 tot 19.00
Donderdag: 14.00 tot 19.00
Vrijdag: 14.00 tot 21.00
Zaterdag & zondag 14.00 tot 19.00