Der Geist ist ein Wasserfall, een overzichtstentoonstelling van werk dat de Duitse kunstnaar Klaus Weber tussen 1991 en 2005 maakte, toont een serie sociale, culturele en politieke 'fonteinen.'

In deze tentoonstelling worden de werken voor het eerst in samenhang getoond. De scheuren in de moderne samenleving worden vastgesteld en op een magische manier getransformeerd en ze doen tegelijkertijd een voorstel voor een alternatieve stad, met alternatieve perspectieven, gecorrigeerd door LSD, paddestoelen op het trottoir, een auto-ongeluk en vleesetende planten.

000003

De Public Fountain LSD Hall, een werk in opdracht van de eerste editie van de Frieze Art Fair (Londen, UK), is een prachtige, delicate, uit meerdere verdiepingen bestaande glazen fontein, die water -waar LSD aan toegevoegd is- spuit en spettert onder een dak van vleesetende planten. Unfolding Cul-de-Sac is een soort herschepping gebaseerd op Webers oorspronkelijke project Brutstube, dat eerder op de straten van Berlijn werd uitgevoerd en waarin een plak asfalt op een galerievloer is aangebracht, waardoorheen gedurende de duur van de tentoonstelling paddestoelen groeien.

De naam van de tentoonstelling in Showroom MAMA is afgeleid van een vroeg werk, dat een voorbode was van Webers fascinatie: een simpele, geëmailleerde emmer met daarop de tekst “Der Geist ist ein Wasserfall,” met daarin een brok steen waar water overheen loopt.

Tot de andere werken die getoond worden behoren verder de videoregistraties Fountain Loma Dr/W 6th St, documentatie van een fontein die bestond uit een auto die op een brandkraan is geknald, een werk dat slechts één dag te zien was in downtown Los Angeles, en het werk Demo Inverse waarin een Duitse politiebus en een klein, bescheiden personenauto’tje, beide voorzien van luidsprekers, een soort choreografie uitvoeren.

Klaus Weber werd in 1967 geboren in het Duitse Sigmaringen. In 2002 was hij artist in residence in Villa Aurora, Los Angeles en in 2002-2003 in de Delfina Studios in Londen. Tot zijn eerder expostities behoren o.a. Sick Fox, Andrew Kreps Gallery, New Yourk (2004); Frieze Art Fair, Londen (2003); Cubitt, Londen (2004). Hij maakte deel uit van de groepstentoonstellingen Communism, Project Gallery, Dublin (2005); World Watchers, Kunsthaus Dresden (2004) en Violence is at the margin of all things, Generali Foundation, Wenen (2002). Op het programma voor 2005 staan verder nog een solotentoonstelling bij Hamburger Kunstverein en een groepstentoonstelling in MOCA van het Geffen Contemporary, Los Angeles.

Curator van Der Geist… is Ian White, momenteel Adjunct Film Curator bij Whitechapel Art Gallery, Londen, columnist voor het tijdschrift Art Review en schrijver, die ook aan onafhankelijke projecten werkt.

Met bijdragen van: Klaus Weber
Samengesteld door: Ian White

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam