Terwijl je op een koude, frisse avond over straat loopt, flitst opeens een helder licht langs je neus. Verbaasd strompel je terug. De lichtflits zwenkt naar links en je rent er op volle snelheid achteraan, maar hij lijkt onder een glazen deur naar binnen te zijn geglipt. Je stopt de achtervolging, haalt diep adem en ziet plots een groot, doorschijnend labyrint voor je opdoemen.

Je treedt binnen…

Er bevinden zich veel mysterieuze werelden in het volle zicht, werelden die zich niet in woorden uit laten drukken. Er zijn echter manieren buiten onze taal om, om deze werelden uit te spreken, om landschappen binnen te stappen waar innerlijke talen worden onthuld door ongewone instrumenten. Het zijn ingekapselde plekken waarvan de vertelling plaats vindt door intieme ontmoetingen van tast en ruimte, door ceremonie en ritueel, door de opeenstapeling van gebaren die leiden naar erfenissen en thuislanden waarin we niet langer leven. Te midden van de ruisende wind van de stad en vreemde gebouwen die reiken aan je horizon, komen werelden samen in de complexe dynamiek en bouwsels van zelfgemaakte verhalen.

Landschappen als deze, en de verhaallijnen die hen met elkaar verbinden worden verkend in de tentoonstelling Werelden tussen Woorden. De verhalen van de kunstenaars zijn geworteld in migratie, herkomst en het leven na verwoesting. Het labyrint nodigt je uit erin plaats te nemen en je tussen de verschillende verhalen te bewegen, en zo het uitgestrekte stadslandschap te overdenken en jouw eigen verhalen van geborgenheid daarin een plek te geven. Als we de sluiers oplichten vinden we – tussen gebouwen en huizen, drukke trams en fietsers, talen waarmee de deuren naar deze werelden stilletjes opengaan. Hier wachten deze verhalen niet tot de schemering en blijven ze niet in de schaduw. Ze zwerven rond in het rijk van het licht, op een magische plek die Rotterdam heet.

poster-small

Programmamaker:
Ratri Notosudirdjo

Kunstenaars:
Ada M. Patterson
Cihad Caner
Gilang Anom M. M.
Tarona

Scenograaf:
Roxette Capriles

Grafisch ontwerper:
Noémi Biró

mama-worlds-btwn-words-32-0186-lowres-2

Open galerij
Ada M. Patterson, Kanga for the Present, 2021–. Foto: Ernie Buts.

Met slechts dun venster tussen jou en MAMA vormt Het Centrum de plek waar we de verschillende werelden duidelijk in elkaar kunnen zien overgaan, waar ze zich voor je ogen manifesteren…

19 november 2021:
Openingsperformance door Daryl Grootfaam

27 – 28 november 2021:
Workshop verhalen vertellen door Kwinnie Lê bij Boijmans Hillevliet

3 december 2021:
Performance door Magdalena Petrova

11 december 2021:
Performance door Gilang Manira

16 januari 2022:
Slotperformance door Sarafina Paulina Bonita en Venla Miila Kaarina

De tentonstelling is tot nader order gesloten.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam