Begin 2016 was de eerste ruwe versie van CULTURESPORT: Rotterdam 1995 te zien in Cinerama en op het Rotterdams Open Doek Festival. De volwaardige eerste aflevering, mét geheel nieuwe scene, debuteert nu voorbij de Rotterdamse haven in New York.
16-01d_supportimage_universe_nyc_g-2-2
16-01d_supportimage_universe_nyc_b-2-2
16-01d_supportimage_universe_nyc_a-2-2
16-01d_supportimage_universe_nyc_d-2-2
16-01d_supportimage_universe_nyc_c-2-2

De transhistorische anime serie CULTURESPORT over het gebruik en misbruik van technologie en de kracht van kunst nodigt uit een parallelle wereld te betreden. In dit universum van virtual reality wordt de kijker uitgenodigd terug te gaan naar Rotterdam in 1995, waar je in aanraking komt met de personages en scenes van CULTURESPORT.

CULTURESPORT: Rotterdam 1995 is het eerste deel van een Amerikaanse science fiction animatieserie. De verhaallijn van de serie wordt gedreven tegen de achtergrond van verschillende tijdperken, (muziek)subculturen en locaties. Door de serie naar Rotterdam te halen verzekerde MAMA dat de stad en diens gabbercultuur een permanente plek in de internationale serie krijgt. De eerste aflevering speelt zich af in het Rotterdam van 1995, alwaar twee gabbers gestrikt worden voor een mysterieus en gevaarlijk droomonderzoek dat de stad zal moeten redden van een watersnoodramp.

De serie werd geproduceerd onder de bezielende leiding van kunstenaar John Michael Boling en is eerder dit jaar tot stand gekomen binnen een unieke samenwerking met MAMA en prominente Rotterdamse makers. Het legendarische Rotterdam Terror Corps verzorgde een deel van de soundtrack, de rauwe Rotterdamse modeontwerper Nada van Dalen ontwierp de virtuele trainingspakken; theatercollectief Urland deed de stemmen op een vertaling van scenarist Tommy Ventevogel.

Op 30 september 2016 vindt de première van de internationale coproductie CULTURESPORT plaats in de Anthology Film Archives in New York. Anthology Film Archives is een internationaal centrum voor het behoud, de studie naar en het tentoonstellen van film en video. Met een bijzondere aandacht voor onafhankelijke, experimentele en avant-garde cinema. Na afloop van de filmvertoning vindt er een panelgesprek plaats tussen de Amerikaanse makers en curator en initiatiefnemer Marloes de Vries over CULTURESPORT.

Daarnaast krijgt CULTURESPORT ook een primeur tijdens New York Comic Con: hét wereldwijde hoogtepunt voor de comic, fantasy en sci-fi industry, temidden van een publiek van fans en vooraanstaande acteurs en makers (onder meer van bekende series als Stranger Things, The Walking Dead en Doctor Who).

De aflevering die in New York wordt gepresenteerd is met steun van Stichting Volkskracht, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam Viert de Stad en The Art of Impakt tot stand gekomen.

30 september 2016: première Anthology Film Archives New York

6-9 oktober 2016: presentatie COMIC CON
Locatie: Anthology Film Archives & Javits Center New York

Met bijdragen van:
CULTURESPORT, Nada van Dalen, Rotterdam Terror Corps en Lisa Vereertbrugghen.

In samenwerking met:
Stichting Volkskracht, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam Celebrates the City, and The Art of Impakt.

Met dank aan:
Anne Tullemans, Cinerama, IFFR, Kunstblock, Open Doek, and UNstudio

Met ondersteuning van:
Mondriaan Fonds en de Gemeente Rotterdam

Related

Website by HOAX Amsterdam