Onder de titel ' Artoonism in the third degree' presenteerde showroom MAMA het werk van Luuk Bode, Cirque de Pepin, Hans van Bentem & DJ Chantelle.

De derde tentoonstelling in de serie ‘Dutch Artoonists’. De Artoonisten bouwen hun kunstwerken op uit elementen, ontleend aan underground strips, Japanse manga en massamedia.

Het werk van de Artoonisten is vaak doorspekt met satire. De zoete zeepbel van de reclame wordt met humor en confronterende beeldtaal doorgeprikt. Klassieke evergreens maar daarom niet minder geliefde thema’s zijn Seks en Religie; maar ook actuele onderwerpen zoals genmanipulatie en kunstmatige intelligentie passeren de revue. Zoals aanwezig in een portret van een groen figuur op gigantische Nike-schoenen. De maker, Luuk Bode, beeldde deze muisachtige hulk af met aureool en afgetraind lichaam. De optelsom van Marvel- en Disney-genen op Nike’s lijkt een onoverwinnelijke, nieuwe heilige voort te brengen.

De Artoonist vindt de bouwstenen voor zijn composities aan massamedia, verpakkingen, reclame en natuurlijk cartoons; of dit nu Marvel, Disney of obscure Manga betreft is hem om het even. Hieraan worden fantastische elementen toegevoegd, die hun oorsprong hebben in sciencefiction en de (hedendaagse) mythologie. “Mensen zitten meer tijd voor hun pc, videospelcomputers of tv dan ze op straat lopen. De media zijn dus net zo belangrijk als de real-time wereld om ons heen, Mario Bros is even wezenlijk als de groenteboer op de hoek.” aldus de Artoonisten.

Toen MAMA de vier artiesten uitnodigde om gezamenlijk te exposeren, stonden ze erop om voor de expositie werk te maken waarbij ze met zijn vieren in en door elkaar zouden werken. In navolging van de vroege surrealisten vouwden zij het tekenvel in vieren en tekenden ieder een deel. De eerste artiest tekende een kop, de tweede het bovenlichaam, de volgende het onderlichaam. Pas nadat de laatste artoonist de voeten toe had gevoegd, werd de tekening onthuld en zagen de artoonisten wat de anderen hadden gemaakt. Zo ontstaat het zogenaamde ‘Cadavre Exquis’. Een gouden recept voor een serie zeer bizarre tekeningen.

Een selectie van deze cadavres werd als motief gebruikt in het behang die het artoonistisch werk ondersteunde.

Spin-off
De artoonisten werden in november gevraagd om een monument voor Marten toonder te vervaardigen. Dit kunstwerk is een geschenk van de Rotterdammers aan het dubbeltalent Toonder, wiens wieg in de Maasstad heeft gestaan. De onthulling zal plaats vinden op 12 juli 2002.

 

Samengesteld door Jeroen Everaert met bijdragen van Luuk Bode, Cirque de Pepin, Hans van Bentem & DJ Chantelle

 

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam