‘Demonstraties zijn belangrijk voor een gezonde democratische, economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling. Daarom is het recht om te demonstreren stevig verankerd in mensenrechtenverdragen én ook de Nederlandse (Grond)wet’ schrijft Amnesty International. Helaas gaat dit niet altijd goed. Zo zien we de afgelopen jaren een stijging in het gewelddadig ingrijpen van de politie. Dit roept belangrijke vragen op, zoals: Hoe heilig is ons grondrecht? Wie waakt er eigenlijk over dit grondrecht? En vooral: Wie heeft er nu echt de macht in Nederland?

Het aantal protestbewegingen over de hele wereld is in minder dan 15 jaar meer dan verdrievoudigd, waarbij het ook niet altijd vreedzaam verloopt. Zo stond Leonard Menchiari in 2012 temidden van een confrontatie tussen demonstranten en de politie in de Susa Vallei in Italië. Aanleiding voor de demonstratie was de aanleg van een hogesnelheidslijn, waar de lokale bevolking fel tegen gekant was. Een jaar eerder had de Italiaanse regering een ultimatum gekregen van de EU om het werk te voltooien, wat leidde tot een uitbreiding van de politiemacht en verharding van het ingrijpen om de demonstranten van de locatie te weren. Om meer grip te krijgen op de relatievormen tussen demonstranten en de politie heeft Menchiari een real time strategy game ontwikkeld demonstraties simuleert, getiteld RIOT: Civil Unrest.

De expositie ‘MACHT VAN WIE!’ verkent de manier waarop games een spiegelbeeld van de maatschappij kunnen zijn én een manier om te demonstreren. Hiervoor is Sebastiaan Hoogstraten het gesprek aangegaan met verschillende betrokken partijen en activisten aanwezig bij de Woonopstand in Rotterdam op 17 oktober 2021, om zo inzicht te krijgen in het verloop en de sfeer van de demonstratie en te begrijpen hoe deze vreedzaam kon beginnen, maar toch is geëscaleerd. Samen met Anna Sandri heeft Hoogstraten een nieuwe ‘Woonopstand’ level gemaakt in RIOT: Civil Unrest. Dit level is op meerdere plekken in de showroom te spelen. Ook zijn er in de showroom verschillende perspectieven op de demonstratie te zien via het werk van Guido de Boer.

Het recht op demonstreren is één van de pijlers van onze samenleving, het is een mogelijkheid voor iedereen om een stem in het publieke debat te laten horen. Maar hoe bewegen we verder als deze stem met geweld kan worden neergeslagen door degenen die het zouden moeten beschermen? Wie neemt hier de beslissing in en de verantwoording voor?

 

adobe-photoshop-pdf-2

Programmamaker:
Sebastiaan Hoogstraten

Deelnemende kunstenaars:
Anna Sandri
Guido de Boer

Met bijdragen van:
Actiecoalitie Woonopstand
Leonard Menchiari

Afbeelding credit:
Anna Sandri

hilde-speet-dsc02781-lr

Open galerij
Opening van de tentoonstelling MACHT VAN WIE!, Rotterdam, 2022. Foto: Hilde Speet.

Woensdag t/m zondag: 14.00–19.00
Vrijdag: 14.00–21.00

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam