Online Workshop: Sing-a-long – Dekoloniale Klimaatrechtvaardigheid
Plaats jezelf in de strijd voor een goede gezondheid van onze planeet
In deze uitdagende en noodzakelijke weken van onthaasting zijn we dankbaar om toch met elkaar in contact te kunnen komen met een evenement dat saamhorigheid en hoop uitstraalt. Op 18 april presenteert MAMA een online workshop onder leiding van Chihiro Geuzebroek, die songteksten heeft bijgedragen aan de Climate Knowledges Climate Visual Cultures Library.
Soms ziet men de klimaatbeweging niet als ‘wit’, maar wie verder onderzoekt doet naar teksten in dekoloniale gezangen en liederen ziet duidelijke verschillen in framing, visuele en gesproken taal; wat het betekent om te leven, een goed persoon te zijn, een gemeenschap te onderhouden en wat milieuactivisme nu écht betekent. Er is een duidelijk verschil tussen het eeuwige mantra “Handel nu, we hebben 12 jaar om de wereld te redden” en “Ons huis staat al meer dan 500 jaar in brand. Dekoloniseer de aarde”.
In deze workshop leren we eerst over verschillende gezangen en protestliederen van inheemse artiesten en identificeren we verschillen en het spectrum. Door te reflecteren en te oefenen, plaatsen we onszelf in de strijd voor een goede gezondheid van onze planeet, de mensheid en al onze relaties. We eindigen met een oefening in het maken van intersectionele liederen en gebruiken onze stem om een collectief moment te creëren binnen onze digitale ontmoetingsruimte.
Iedereen van alle leeftijden is welkom om deel te nemen. Ervaring met schrijven is niet nodig. Wel is het belangrijk dat de deelnemers de antiracismebeweging steunen. Idealiter wordt aan de workshopactiviteiten deelgenomen met een computer (in plaats van mobiele telefoon), omdat Chihiro een geïllustreerde inleiding zal presenteren en een virtueel document zal aanbieden, waar iedereen samen in kan werken. Pen en papier zijn ook handig voor het tekenen en schrijven van gezangen en slogans. Geen laptop of ander apparaat beschikbaar? Neem contact met ons op, dan kijken we of we iets voor je kunnen betekenen.
De voertaal van de workshop is Engels, maar Chihiro spreekt ook Nederland voor degenen die daar gedurende de workshop behoefte aan hebben.
Noot: Vanwege de coronacrisi zal de workshop online plaatsvinden. Reserver vooraf een gratis ticket via onze ticketshop en laat je emailadres achter zodat we je de link naar de ZOOM-meeting kunnen sturen. Voor vragen over de workshop kan je hier terecht. Veel dank!
Host Chihiro Geuzebroek is filmmaker, songwriter en performer die actief is in de klimaatbeweging. Haar achtergrond als Boliviaanse Nederlander met Quechua-afkomst informeert haar oeuvre, waarin ze ernaar streeft onze relaties met de aarde en elkaar te herstellen en opnieuw te vertellen.
Chihiro is een van de organisatoren van Climate Liberation Bloc en medeoprichter van de dekoloniale stichting Aralez.
Deze workshop is onderdeel van Climate Knowledges, die andere manieren verkent om het mainstream klimaatdebat te bezien. Climate Knowledges is geprogrammeerd door Angela Chan van het in Verenigd Koninkrijk gebaseerde platformWORM: Art + Ecology.
Workshophost Chihiro Geuzebroek is regisseur/producer en bracht de activistische coming of age-film RADICAL FRIENDS (2014) uit, waarvoor ze naar Bolivia reisde. Voor deze film schreef ze vijf nummers, 10 feet tall, Naked, Turkish apple tea, Fearless Future en Radical Friends. In Bolivia trad ze op met de Boliviaanse Quechua-popband Aullagas en kwam ze weer in contact met haar Boliviaanse vader en oom, door samen muziek te maken. Ze bracht onlangs een nummer uit, Shell Must Fall, met de nieuwe band Sound of Climate Justice.
Chihiro is een van de belangrijkste organisatoren van Climate Liberation Bloc en medeoprichter van de dekoloniale stichting Aralez. Ze filmde en monteerde diverse video’s voor de klimaatgroepen Code Rood en Fossil Free Culture. Ze schreef voor de nY publicatie Rape enters te scene over het klimaat en seksueel misbruik, en voor het klimaatboek Nu het nog kan een artikel over de dekolonisatie van de klimaatbeweging. Enkele van haar meest dierbare momenten in haar activisme zijn de deelnemen aan de Ende Gelande massa-actie om bruinkoolwinning te stoppen en het verzorgen van een workshop over klimaatrechtvaardigheid tijdens het programma A Week with Angela Davis (2018).
Over IRL
Ons leven wordt gedomineerd door de zelfgeproduceerde werkelijkheden die we tegenkomen op het internet en social media. Deze spanning tussen feit en fictie raakt de kern van het leidmotief IN REAL LIFE. De enige manier om aan de post-truth te ontsnappen is elkaar in het echt (IN REAL LIFE) te ontmoeten. Dat doen we onder meer in de vorm van lezingen, masterclasses, workshops, excursies en feesten die uiting geven aan de ideeën achter HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.