Museumnacht010 2022
Museumnacht010 vindt plaats op 18 juni 2022 van 20.00 tot 01.00 uur. Meer dan 35 instellingen in Rotterdam openen hun deuren. Voor deze gelegenheid hebben Team MAMA leden Elnaz Assar, Dicle Gülşahin, Maria Mombers en Ioana Răileanu het volgende programma voor u samengesteld:
20.00–01.00: Carpet Codes van Elnaz Assar
20.15–20.30: Documentaire filmvoorstelling Enterprise Romania
21.00–22.00: Celine Bereyakan DJ set
22.00–23.00: Maria Mombers DJ set
Carpet Codes
Het onderwerp van Carpet Codes is verzet in samenlevingen met veel onderdrukking en conflicten, zoals Iran. Elnaz Assar richt zich op Iraanse vrouwen die de helft van de Iraanse bevolking uitmaken, maar in hun dagelijks leven met onderdrukking te maken hebben. In haar project onderzoekt ze of soft activisme de censuur kan overleven en of vrouwen dit als instrument kunnen gebruiken. Om op een stille maar krachtige manier met elkaar te communiceren en elkaar te bekrachtigen, terwijl consequenties worden vermeden en een veilige ruimte wordt gecreëerd.
Craftivism (craft+activism) is een groeiende wereldwijde beweging waarbij kunstenaars, activisten en het grote publiek hun ambachtelijke vaardigheden gebruiken voor politieke doeleinden. Naar een protest gaan of je lokale politicus bellen is niet langer de enige manier om je stem te laten horen, zeker niet in Iran. Elnaz gebruikt craftivisme als een praktische methode die vrouwen in staat stelt hun problemen te uiten en ruimtes te creëren waarin ze hun gedachten en ideeën kunnen delen en zacht en discreet kunnen protesteren.
Na enige ervaring uit de eerste hand met censuur en repressie, besloot Elnaz de steganografiepraktijk te gebruiken. Ze creëerde een platform voor vrouwen om hun verhalen te delen, aangezien de meeste Iraanse vrouwen toegang hebben tot tapijten. Ze koos het tapijt als een heimelijk systeem om de gevoelige verhalen van vrouwen te camoufleren. Tapijten hebben een grote waarde in het proces van haar project omdat ze worden getransformeerd in een databank. Craftivism creëert een dialoog in de hoop een positieve verandering teweeg te brengen via gepersonaliseerd activisme.
Een geheim platform voor Iraanse vrouwen om verhalen, hoop en dromen te delen
Enterprise Romania
Enterprise Romania is een experiment op het snijpunt van spektakel, cinematografie, sociale psychologie en gecontroleerd toeval. Op 22 september 2013 brachten twee regisseurs 50 boze jongeren naar een dorp in de buitenwijken van Boekarest en plaatsten hen in de toekomst, in een Roemenië dat niet langer als staat bestaat, maar een privébedrijf is geworden. Geconfronteerd met de uitroeiing van het hele dorp stellen de deelnemers zich ofwel aan de kant van Ondernemend Roemenië, ofwel ertegen op. De komst van een bulldozer destabiliseert spontaan de identiteiten van de betrokkenen: activisten worden agressors, de directeur wordt dictator, de acteurs boycotten de productie. Geleidelijk aan worden de jongeren opgeslokt in een verwarrende strijd, die hen blindelings een hulpbron doet gebruiken die niet langer schoon is: water.
Enterprise Romania is het product van laboratoria die in 2013 werden ontwikkeld door een team van sociologen, kunstenaars, activisten, acteurs en regisseurs, om situaties die reacties op onrecht uitlokken in de realiteit in te voegen. De labs behoorden tot de meest innovatieve en controversiële projecten van het jaar, waarbij de deelnemers artistieke, fysieke en politieke risico’s namen. Enterprise Romania stelt de gesimuleerde democratie van de Roemeense staat gelijk met het beleid voor filmproductie.
Ioana Păun is een instigator, theaterregisseur en performancekunstenaar die internationaal werkt en onderzoek doet. Ze is afgestudeerd aan Goldsmiths University London en The National University of Theater and Film, Boekarest. Haar werk onderzoekt hoe mensen zich gedragen in heftige politieke, economische en gezondheidsomstandigheden. Ze wordt vooral aangetrokken door verhalen over uitschieters, destabilisatie, paradoxen en morele dilemma’s. Haar werk bevat altijd verhalen op een of andere manier.
Maria Drăghici is beeldend kunstenaar en gemeenschapsopbouwer. Ze heeft het concept van actieve kunst / community art ontwikkeld in Roemenië, samen met een creatieve gemeenschap genaamd het Generosity Offensive. Het Generosity Offensive is het concept waarmee een informele groep kunstenaars sociale betrokkenheid opeist als een bepalende houding bij de creatie van elke artistieke productie. Het concept stelt een terugkeer voor naar de realiteit van het dagelijks leven, door middel van producties van actieve kunst / gemeenschapskunst.
Celine Bereyakan DJ set
Celine Bereyakan is een producer-songwriter uit Rotterdam die sinds kort draaitafels ontdekt heeft. Ze componeert voornamelijk eenvoudige post-punk songs en maakt lo-fi beats gesampled uit Turkse popmuziek uit de periode van haar jeugd. In haar DJ-praktijk streeft ze ernaar om alleen datgene wat ze leuk vindt met het publiek te delen. Je zult in haar set veel tunes horen die verschillende delen van de wereld aanspreken, vooral het Midden-Oosten en de Balkan. Naast het draaien, houdt ze ook van het verzamelen van cassettebandjes en vinyl.
Muziek is voor haar een leuk middel om in het huidige moment te blijven en haar identiteit en locus te combineren. Overdag werkt Celine Bereyakan als cultureel manager en contentmaker, onder de naam die op haar ID-kaart staat. Instagram: @celinebereyakan.
Maria Mombers DJ set
Holimary, Maria Mombers (1998), is een beeldend kunstenaar uit Rotterdam. Haar schilderijen, illustraties en videowerken zijn veelal sterk geïnspireerd door het internet en de pop- en jongerencultuur. Terwijl ze virtuele omgevingen zoals Fortnite of TikTok ontdekt, onderzoekt ze meesterwerken van Gen Z die de vraag oproepen wat gezien kan worden als kunst in een digitaal tijdperk. Door tijd door te brengen in chatrooms en virtuele werelden verzamelt ze verhalen, ontmoetingen en situaties die de eenzame plek illustreren waar de wereld kan zijn, maar ook de schoonheid van het vinden van genegenheid op onverwachte plaatsen.
Met een langdurige liefde voor electro muziek en een nieuw ontdekte interesse in DJing, zal Maria een collectie tracks draaien die haar inspireerden tot het maken van haar kunst. Verwacht een eclectische mix van electro, IDM, pop, ambient en reggaeton.
Over IRL
Ons leven wordt gedomineerd door de zelfgeproduceerde werkelijkheden die we tegenkomen op het internet en social media. Deze spanning tussen feit en fictie raakt de kern van het leidmotief IN REAL LIFE. De enige manier om aan de post-truth te ontsnappen is elkaar in het echt (IN REAL LIFE) te ontmoeten. Dat doen we onder meer in de vorm van lezingen, masterclasses, workshops, excursies en feesten die uiting geven aan de ideeën achter HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.